Aydın’da 2 ayda 364 öğrenciye balık tüketiminin önemi anlatıldı Aydın’da 2 ayda 364 öğrenciye balık tüketiminin önemi anlatıldı
Bireysel adımlarla, gıda israfı önlenebilir. Bunun için öncelikle durumun farkına varmak gerekiyor. Örneğin, israf ettiğiniz gıda miktarını ve bunun nedenlerini değerlendirmek için bir hafta boyunca gıda israfı günlüğü tutabilirsiniz. Hafta bitiminde gıda israfınızı izlemeye ve kaydetmeye devam edebilirsiniz. Bu sayede ilerleme kaydedip kaydetmediğinizi görebilir ya da sonraki eylemlerinizi düzenleyebilirsiniz. Gıdanızı satın alma, saklama ve hazırlama şeklinizle ilgili ek çözümler bulabilirsiniz. Küçük ya da büyük, bu konuda attığınız her adımın gıda israfının azaltılmasında olumlu bir etkisi olacaktır.

İsraf alanlarını tespit edin

Hangi gıdaların ne zaman ve nerede israf edildiğini görmek için günlüğü gözden geçirin. Maliyet sütunu, gıda israfının yol açtığı finansal kaybı hesaplamanıza yardım edecektir.

Nedenleri tanımlayın

Gıdanızın neden atıldığını bilmek, gelecekte gıda israfından kaçınmanıza yardım edebilir. Çok büyük porsiyonlu yemekler yapmak, bardağınızı içeceğinizden fazla doldurmak ve ihtiyacınızdan fazla gıda satın almak bu nedenlere örnek verilebilir.

Yeniden değerlendirin

Evinizde gıda israfını önlemek veya azaltmak için ne tür önlemler alabilirsiniz? Örneğin; daha az yiyecek ve içecek satın alın, daha küçük porsiyonlar hazırlayın ve yemekten artanları nasıl yeniden değerlendirebileceğinizi öğrenin.

Akıllı alışveriş yapın

Haftalık menünüzü planlamak, yeme davranışlarınızı düzenlemenize ve gıda israfını azaltmanıza yardımcı olabilir. Yalnızca ihtiyaç duyduğunuz ürünleri satın almak, gıda israfını azaltmanın en basit yoludur.

Alışverişe çıkmadan önce buzdolabınızı, dondurucunuzu ve kilerinizi kontrol edin. Bir alışveriş listesi yapın ve düşünmeden bir şeyler almaktan kaçının. Açken alışverişe çıkmayın!

Fazla satın almayın

Alışveriş listesi yapmaktan hoşlanmıyorsanız alışverişte bakmak için buzdolabınızda ve kilerinizde olanların bir fotoğrafını çekin. Et, taze meyve ve sebze gibi çabuk bozulan ürünleri toptan satın almak yerine daha az ve sık satın almayı deneyin. Böylece hem israfın önüne geçer hem de hafta boyunca taze ürünlerin tadını çıkarabilirsiniz. İndirimde olan meyve, sebze ve yeşillik gibi çabuk bozulan ürünlerin gereğinden fazlasını satın almamaya dikkat edin.