Alman basınında yer alan haberlere göre şirket, özellikle duvar tipi gazlı ısıtma kazanlarına yönelik talebin son 24 ayda ciddi oranda azalması üzerine üretim yapılanmasını yeniden şekillendiriyor.
Şirket yetkilileri, Avrupa konut tipi gazlı kazan pazarında “benzeri görülmemiş bir daralma” yaşandığını ve bunun sektörde kapasite fazlası oluşturduğunu ifade etti. Bu çerçevede üretimin Almanya’daki ana merkezde toplanmasına karar verildi. Böylece Avrupa operasyonlarında tek üretim üssü Almanya olacak.
150 çalışan etkilenecek
Manisa’da 2013 yılının Eylül ayında 15 milyon Euro’yu aşan yatırımla faaliyete geçen fabrikanın kapanmasından yaklaşık 150 çalışanın etkileneceği belirtiliyor.
Şirket tarafından yapılan açıklamada, sürecin Türk iş hukukuna uygun şekilde yürütüleceği, çalışanların kıdem ve ihbar tazminatlarının eksiksiz ödeneceği ve kariyer destek programlarının devreye alınacağı bildirildi. Ayrıca uygun pozisyon bulunması halinde çalışanların diğer tesislerde değerlendirilmesinin planlandığı kaydedildi.
Türkiye pazarı devam edecek
Üretim faaliyetleri sona erecek olsa da Viessmann’ın Türkiye’deki satış ve servis ağının faaliyetlerini sürdüreceği açıklandı. Şirketin Türkiye pazarından tamamen çekilmediği vurgulandı.
Enerji dönüşümü etkili oldu
Avrupa’da enerji dönüşümü politikaları, ısı pompası sistemlerine geçiş ve gazlı kazanlara yönelik regülasyon baskıları, geleneksel kombi üreticilerini doğrudan etkiliyor. Gazlı kombi talebindeki düşüşün Türkiye’de fabrika kapatma kararına yansıması, sektörün dönüşüm sürecinin somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Uzmanlara göre Avrupa pazarındaki daralma, ihracat odaklı üretim yapan tesisler için kapasite planlamasını zorlaştırırken, Türkiye’de faaliyet gösteren diğer ısıtma ve iklimlendirme firmaları açısından da dikkatle takip edilmesi gereken bir gelişme olarak öne çıkıyor.





