Bakanlık müfettişlerinin sahadan topladığı numuneler üzerinde yapılan laboratuvar analizleri, gıda sahtekarlığının boyutlarını gözler önüne serdi. Şifa kaynağı olarak tüketilen 5 litrelik tenekelere zeytinyağı yerine endüstriyel tohum yağlarının doldurulduğu belgelendi ve hileli üreticiler resmi sicile işlendi.
"Ayvalık" ve "Kooperatif" isimleriyle tüketiciyi kandırmışlar
Denetim tutanaklarına yansıyan bilgilere göre sahtekarlar, tüketicinin güvenini kazanmak için köklü zeytin bölgelerinin isimlerini paravan olarak kullandı. Aydın’ın Köşk ve Efeler ilçelerinde faaliyet gösteren hileli üreticilerin; "Ayvalık Köy Kooperatifi", "Dededen Toruna Gurme Ayvalık", "Vakıfbirlik" ve "1988 Vakfıkebir Birlik" gibi markaları etiketlere bastığı ortaya çıktı. "Ayvalık Köy Kooperatifi" markasıyla satılan ürünlerin gerçek Ayvalık kooperatifleriyle hiçbir bağının bulunmadığı tespit edildi.
Köşk ve Efeler'deki firmalar ifşa edildi
Bakanlığın yayımladığı listede Aydın merkezli firma ve şahısların ürünlerindeki uygunsuzluklar şu şekilde sıralandı:
Eray Çoban (Köşk / Aydın): Markasız ve etiketsiz olarak 1L PET, 2L PET, 5L PET ve 5L tenekelerde piyasaya sürdüğü tüm zeytinyağlarında tohum yağı karıştırıldığı tespit edildi.
Sezgin Çetin (Efeler & Köşk / Aydın): "Vakıfbirlik", "Dededen Toruna Gurme Ayvalık" ve "1988 Vakfıkebir Birlik" markaları altında 5L’lik "Naturel Sızma Zeytinyağı" etiketiyle satılan ürünlerin tamamında tohum yağı yakalandı.
Oma Maden Petrol Turizm İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. (Köşk / Aydın): "Ayvalık Köy Kooperatifi" markalı 5L Naturel Sızma Zeytinyağı ürününde tohum yağı tespiti yapıldı.
Tüketicinin hem sağlığını hem de cebini hedef alan bu hileli zincire karşı bakanlık ekiplerinin denetim ve idari yaptırımları devam ediyor.






