Randevu bulmakta zorlanan ve başvurularından olumsuz sonuç alan vatandaşlar, ret oranının düşük olduğu ülkeleri tercih etmeye başladı. Bu noktada Portekiz öne çıktı.
Portekiz’in ret oranı yüzde 3,5
Ankara’daki Portekiz Büyükelçiliği, Schengen vizesine başvuran Türk vatandaşlarının yoğun olarak yöneldiği adreslerden biri haline geldi. Avrupa Komisyonu verilerine göre Portekiz, Türk vatandaşlarının vize başvurularını en az reddeden ülkeler arasında yer aldı. Ülkenin ret oranı yüzde 3,5 seviyesinde kaldı.
Ancak vize başvurusunda bulunanların seyahat planlarını gerçeğe uygun şekilde hazırlaması önem taşıyor. Schengen kuralları kapsamında vizenin alındığı ülkenin seyahat planında esas destinasyon olması bekleniyor. Bu nedenle Portekiz üzerinden alınan vizeyle seyahate çıkacak kişilerin ilk girişlerini Portekiz’den yapmaları gerekebiliyor.
Türkiye’den 1,2 milyon Schengen başvurusu
Schengen bölgesine yönelik başvurularda Türkiye önemli bir kaynak ülke konumunda bulunuyor. Avrupa Komisyonu verilerine göre geçen yıl Türkiye’den yaklaşık 1,2 milyon Schengen vizesi başvurusu yapıldı.
Bu başvuruların yüzde 14,6’sı olumsuz sonuçlandı. Türkiye, başvuru sayısı bakımından Çin’in ardından dünya genelinde ikinci sırada yer aldı.
En fazla başvuru Yunanistan’a
Türk vatandaşlarının en fazla Schengen başvurusu yaptığı ülke ise Yunanistan oldu. Geçen yıl Yunanistan’a yaklaşık 311 bin başvuru gerçekleştirildi.
Yunanistan’ın özellikle adalar için uyguladığı kapı vizesi uygulamasının başvuru sayısında etkili olduğu belirtiliyor. Adalar için daha kolay uygulamalar bulunurken, ana kara seyahatleri için yapılan başvurularda ret oranının yüzde 38,5’e kadar çıktığı ifade edildi.
Yunanistan’ın ardından Türk vatandaşlarının en fazla başvuru yaptığı ikinci ülke ise Almanya oldu. Almanya’ya yaklaşık 218 bin başvuru yapılırken, ret oranının yüzde 27 seviyesinde olduğu aktarıldı.
Schengen vizesi başvurularında ülke seçimi kadar seyahat planının tutarlı ve belgelerle desteklenebilir olması da büyük önem taşıyor.






