2024 Kurban Bayramı ne zaman? İşte detaylar 2024 Kurban Bayramı ne zaman? İşte detaylar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizinde değişikliğe gitmedi ve faizi %45 seviyesinde sabit tuttu.

Karara ilişkin değerlendirmede bulunan İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer şu tespitlerde bulundu:

"Bu, piyasa için sürpriz bir karar değil. Dolayısıyla piyasa fiyatlamasında ani reaksiyonlar izlemedik.

Karar metninde ise bir önceki metinden daha şahin ifadeler kullanılmış. Bir önceki raporlarla kıyasladığımızda tespitlerde değişiklik var ancak ana yol, ana temada değişiklik yok.

Enflasyonu ifade eden paragrafta, Ocak ayında enflasyon dinamiklerinde yukarı yönlü risklerin olduğuna  atıfta bulunmuş ancak enflasyonun tahmin patikasına uyumlu gittiği ifade edilmiş. Önümüzdeki aylarda olası ücret artışlarının oluşturabileceği etkiler yakından takip edilecektir.

İlk defa Türk Lirası’nın reel olarak değerlenmesine yönelik ifadeler karar metnine yansıdı. Bu beklentilerin yönetilmesi açısından önemli bir detay. Özellikle yabancı yatırımcının algısını belli bir rotada tutmak açısından ilk kez kullanılan bir ifade diyebiliriz.

Para politikası duruşu açısından çok daha net ifadeler var. Gözden geçirebiliriz ya da izlenecektir gibi muğlak ifadeler yerine gerekli görülmesi halinde para politikası duruşu sıkılaşacaktır gibi net bir ifade kullanıldı. Yine aynı şekilde parasal sıkılığı desteklemek adına sterilizasyon araçlarının kullanılmasında da şahin bir üslup var.

Fatih Karahan’ın öncülüğünde gerçekleşen ilk toplantıda faiz kararı değişmese de metindeki üslup sertleşmiş ve daha netlik kazanmış. Şahin, daha net ifadeler var. Bu Merkez Bankasının izlediği kararlı duruğun devamı açısından kuvvetli bir mesaj veriyor."

 

Kaynak: f5haber