Tezcan’ın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu soru önergesi şu şekilde:

Aydın’da yaşanan kuraklığın devam etmesi nedeniyle Valilik kararıyla bu yılda kısıtlı sulama programı uygulanacaktır. Ancak bu yıl yüzde 50 sulama suyu desteği verilmemektedir. Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıldan bu yana Sulama Birlikleri sulama suyu ücretlerinde fahiş artışlar yapmıştır.

2023 yılında pamuk ürününde cazibeli sulamayla yüzde 50 indirimsiz ücreti dekarda 250,00 Türk Lirası iken 2024 yılında 550,00 Türk Lirası olmuş, yüzde yüzün üzerinde bir fiyat artışı göstermiştir. 2024 yılı pamukta pompajla sulama ücretleri ise dekarda 850,00 ila 950,00 Türk Lirası arasında değişmekte olup, geçen seneki fiyatlar arasında afaki farklar bulunmaktadır. Sadece pamuk ürününde değil mısır, narenciye, meyveliklerden yem bitkilerine kadar birçok ürün desenindeki sulama fiyatları artışı zor şartlarda üretim yapmaya çalışan üreticimizi maalesef üretimi bıraktırma noktasına getirmektedir.

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olması zaten çiftinin belini bükmüşken bir de kısıtlı miktarda su alacak olan üreticimize pahalı sulama suyu ücretlerini yansıtmamalı ve Sulama Birliklerinin 2024 yılı sulama ücretlerini yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.”

Bu bağlamda;

1)      Geçtiğimiz yıllarda tarımsal alanlarda kullanılan sulama suyuna yüzde 50 oranında verilen destek, 2024 yılı için de geçerli olacak mıdır?

2)      Sulama Birlikleri tarafından 2024 yılı için uygulanacak sulama ücretlerinin yeniden gözden geçirilerek makul bir seviyeye indirilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?

3)      Tarım Kanunu’nun 21. Maddesine göre son 5 yılda yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Aydın’da çiftçilerimize ne kadarlık bir destek sağlanmıştır?

4)      2024 yılı içerisinde Aydın’daki çiftçilerimize ne kadarlık bir destek sağlanması planlanmaktadır?

5)      Dalaman çayının Kemer barajına bağlanmasına ilişkin bir çalışmanız var mıdır?

Bu haber Haber Aydın editörleri tarafından derlenmiştir. İçerikle ilgili bilgiler açık kaynaklardan toplanmıştır.