Bir bireyin zeka düzeyi genellikle 100 puan olarak kabul edilir. Bu değerin üzerinde olanlar genellikle ortalamanın üstünde, altında olanlar ise ortalamanın altında kabul edilir. Zeka Quotient (IQ) 70'in altındaki değerler genellikle zihinsel engelli olarak sınıflandırılır.

Aydın’ın sarmaşık şampiyonu! Tam 400 bağ.. Aydın’ın sarmaşık şampiyonu! Tam 400 bağ..

Uluslararası IQ Araştırması'nın raporuna göre en yüksek zekaya sahip ülkeler ve puanları:

İlk 10 ülkenin liderliğini İsrail, Sri Lanka, İtalya, İspanya, Belçika ve Fransa gibi ülkeler üstlendi.En büyük artışı gösteren ülke ise İsrail oldu ve önceki yıla göre 5,28 puanlık bir yükseliş kaydetti. Aynı şekilde, Kanada, Fransa, İrlanda, İspanya, Katar, Kosta Rika ve Porto Riko gibi ülkelerde de 3 puanın üzerinde artışlar gözlendi.

Türkiye, 42,801 kişinin test edildiği bir dönemde zeka oranında bir düşüş yaşayarak, bir önceki yıla göre 1.5 puan kaybetti ve 2024 IQ istatistiğinde 95.63 puanına geriledi. Türkiye, listede 73. sırada yer aldı.

Sıralamada Türkiye'yi takip eden ülkeler arasında Pakistan, Kamboçya, Madagaskar ve Etiyopya bulunuyor. Listenin son sıralarında ise Gabon, Kongo, Angola, Fildişi Sahilleri, Nikaragua ve Guatemala gibi ülkeler yer alıyor.