Universal Music Group’la (UMG) telif hakları ile ilgili bir anlaşama yapmayan, TikTok, platformda yer alan popüler şarkıların yüzde 30’unun kaldırılacağı yönünde iddialar gündeme bomba gibi düştü. TikTok, telif hakkı nedeni ile, Şubat ayı başında UMG lisanslı sanatçıların şarkılarını sessize almıştı.

TikTok, UMG ile telif hakları sorun yaşayarak, Şubat ayında bazı parçaları platformundan kaldırmıştı. Şimdilerde ise, Universal Music Group’la (UMG) telif hakları ile ilgili devam eden tartışmalar nedeniyle, platformundan daha fazla müzik kaldırmaya başladığı duyuruldu.

Plak şirketine imza atan sanatçıların şarkılarını sessize alan TikTok platformu, şimdi aynı şeyi şarkı sözü yazanlar için de yapmak zorunda kalacak.

Bu şarkılar arasında, “Harry Styles” ve “Adele” gibi Universal Music Group (UMG) imzalı sanatçıların şarkılarını içeren videoların da yakında sessize alınabilme ihtimali olduğunu gösteriyor.

Bu durumda da, TikTok, popüler şarkılar listesindeki şarkıların yüzde 30’una kadarının yani 4 milyon şarkı kaybolabilecek. Ayrıca bazı sektör tahminlerine göre, TikTok’taki tüm müziklerin yaklaşık olarak yüzde 80’ine kadarının sesinin kapatılabileceği ideaları gündeme geldi.

Bu duruma bölünmüş telif haklarının neden olacağı anlamı taşırken,  Universal Music’in yayıncılık koluyla bağlı, sanatçının herhangi bir şarkıya en ufak bir katkıda bulunmuşsa bu kaydın tamamının silinmesi gerekecek.

Yayın kataloğu anlaşmasının önümüzdeki hafta sonunda biteceği bilgisi verildi. Bu da şu demek oluyor, 4 milyon şarkının daha platformdan çekilmesinin beklendiği anlamına taşıyor.

UMG “bir milyardan fazla kullanıcısını rağmen toplam gelirlerinin sadece yüzde 1’inin Çinli ByteDance şirketine ait olan platformdan geldiğini” dile getirdi. UMG ile anlaşmalı sanatçılar şu şekilde;

·        Lady Gaga

·        Metallica

·        Post Malone

·        Taylor Swift

·        Amy Winehouse

·        Billie Eilish

·        Selena Gomez

·        Kendrick Lamar

·        Sam Smith

·        Andrea Bocelli

·        Rihanna

·        Justin Bieber

·        Ariana Grande

·        Kanye West

·        Katy Perry

·        Drake

·        The Beatles

·        Blackpink

·        Frank Sinatra

·        Nirvana

·        Queen

·        Rammstein

·        Elton John

·        Eminem

·        Shawn Mendes

·        The Weeknd

·        The Rolling Stones