Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde uzaktan muayene dönemi yarından itibaren başlıyor. SGK, uzaktan muayene ücretlerini karşılayacak.

Uzaktan Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Uzaktan muayene için Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden (MHRS) randevu alınması gerekiyor. Her hastane için günde bir uzaktan muayene ile sınırlı olan bu hizmette, SGK aynı hastanede aynı hasta için günde sadece bir uzaktan muayene ücretini karşılayacak.

Reçete ve Rapor Hizmeti

Şeyma Subaşı Ege'de ortaya çıktı Şeyma Subaşı Ege'de ortaya çıktı

Uzaktan muayeneleri uzman doktorlar gerçekleştirecek. SGK, hastanın aynı hastaneye (acil servis hariç) aynı uzmanlık dalı için on gün içinde yapacağı yeni uzaktan muayene bedellerini karşılamayacak. Muayene sonrası doktorlar, tedavi için e-reçete yazabilecek ve ilaçlar SGK ile anlaşmalı eczanelerden temin edilebilecek. Ayrıca, doktorlar e-rapor da düzenleyebilecekler.

Hangi Hastaneler Kapsamda?

Uzaktan muayene hizmeti, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan kuruluşlarda verilecek. İkinci basamak hastaneler, eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri, dal hastaneleri ve bu hastanelere bağlı semt poliklinikleri ile entegre ilçe hastanelerinden oluşuyor. Üçüncü basamak ise eğitim ve araştırma hastanelerini kapsıyor. Tüm şehir hastaneleri de üçüncü basamakta yer alıyor.

İhtiyaç Halinde Hastaneye Gitmek Mümkün

Uzaktan sağlık hizmeti, gerekli bilişim teknoloji altyapısına sahip ve bakanlıkça izinli hastanelerde sunulabilecek. Sağlık hizmeti talep eden kişi, uzaktan sağlık hizmeti elverdiği ölçüde muayene edilecek. Doktorlar, gerekli gördüklerinde hastaların yüz yüze muayene için hastaneye gitmesini önerebilecek.

Giyilebilir Teknolojiler ve Tıbbi Cihazlar

Giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar aracılığıyla sağlık hizmeti talep eden kişinin sağlık verileri ölçülebilecek ve takip edilebilecek. Bu yeni uygulama, sağlık hizmetlerinde dijital dönüşümün önemli bir adımı olarak kabul ediliyor.,

Yönetmelik 2022'de Yayınlanmıştı

Koronavirüs salgını döneminde karantinadaki hastalar için uzaktan muayene yapılabiliryordu.

Sağlık Bakanlığı, 2022 yılında konuyla ilgili yönetmelik yayımladı. Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik, Şubat 2022’de yürürlüğe girmişti.

SGK ise geçen ay Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişiklik yaparak, uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerinin bedellerini karşılama kararı aldı.