Son 15 gün içerisinde iki defa zam alan ve fiyatları fahiş rakamlara ulaşan kırmızı et fiyatlarında Rekabet Kurumu beyaz et fiyatlarını da denetime aldı. 4 koldan sürdürülen denetimlerde beyaz et fiyatlarına da usulsüz zam yapıldığını gören Kurul 10 şirketin rekabeti ihlal ettiğini belirtti. Ocakta açılan soruşturmaların ilki Abalıoğlu (Lezita), Aspiliç, Banvit, Beypiliç, CP, Erpiliç, Gedik, Hastavuk, Keskinoğlu ve Şenpiliç olarak 10 firmanın içerisinde bulunduğu soruşturma devam ediyor.

10 firma üzerinde devam eden soruşturma da firmaların birbirleri ile aralarındaki rekabeti kısıtlamaya yönelik anlaşmalarının ve iş birliklerinin olup olmadığı araştırılıyor. Bu durumun beyaz et sektöründe fiyatları yükseltildiğini ve tüketicinin zararına neden olduğunu tespit eden Kurum gerekli işlemlerin yapılacağını belirtiyor.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, en ufak ihlalin bile arkasına düştüklerini belirterek "Halihazırda hakkında soruşturma yürütülen şirketlerden bazılarının önceki soruşturmalarda da ceza aldıkları dikkate alındığında, devam eden soruşturmalarda Kanun'u ihlal ettiği tespit edilen şirketler için gerektiği yerde ihlalin tekerrürü gerekçesiyle para cezası ağırlaştırılacaktır" dedi. Uygulanan para cezalarının ağırlaştırılacağını duyuran Başkan kanun ihlalinde asla taviz verilmediğini belirtti.

TÜİK tarafından açıklanan son verilere göre Ocak ayında kümes hayvanı etlerinin fiyatı aylık yüzde 3.66 artarken yıllık yüzde 67 artış gösterdi. Göğüs etinden buduna kadar farklı satış fiyatları bulunan beyaz ette bütün tavuk kilogram fiyatı geçen yıl 40- 45 TL iken bu sene ortalama 75-80 TL oldu. Parçalanarak paketlenen but, incik, kanat göğüs ise geçen yıl 60 ila 100 TL arasında satılırken şimdi 120 ila 180 TL arasında değişiyor.