Alışverişe çıkmak, para harcamak bir rahatlama getiriyor, iyi hissettiriyor mu? Aslında bazen evet, bazen hayır. Bilimsel araştırmalara göre hangi harcama mutluluk getirir beraber bakalım...

GEÇİCİ TATMİNLER, KALICI MUTLULUKLAR: Plansız, anlık harcamalar geçici tatminler yaratırken, uzun vadeli planlamayla, gerçekten önem verdiğin şeylere harcamak mutluluk getiriyor.

HEDONİK ADAPTASYON: Araştırmalara göre; yeni satın alınan eşyalara zamanla duyarsızlaşıyoruz ve mutluluk seviyemiz başlangıç noktasına dönüyor.

DENEYİMLERE YAPILAN HARCAMALAR: Deneyimler üzerine yapılan harcamalar, maddi eşyalara yapılan harcamalara kıyasla daha fazla mutluluk getiriyor. Çünkü deneyimler, kişisel gelişimi ve sosyal bağları güçlendirmeyi sağlıyor.

BAĞIŞ YAPMANIN MUTLULUĞU: Başka birine yardım için yaptığımız harcamada, beynimizin ödülle ilgili bölgesi aktive oluyor. Beynimiz, lezzetli bir yemek yemiş ya da iyi bir ödül kazanmışız gibi tepki veriyor.

SEÇİCİ HARCAMALAR: Daha azına sahip olmanın, daha yüksek bir yaşam tatmini ile bağlantılı olduğunu gösteren çalışmalar var. Minimalist bir yaşam tarzı stresi azaltıp mutluluğu artırıyor.

ÇEVREYE YATIRIM YAPMANIN MUTLULUĞU: Tüketim alışkanlıklarını çevre dostu olacak şekilde değiştirenler, dünya için faydalı olduklarını hissederek mutluluğu yakalayabiliyor.

KİŞİSEL GELİŞİM HARCAMALARI: Kişisel gelişim ve öğrenime yapılan harcamalar, insanın kendine olan güvenini artırarak uzun vadeli memnuniyet sağlıyor.

ZAMANI SATIN ALMAK: Zaman kazandıran hizmetlere yapılan harcamalar, stresi azalttığı için bizi mutlu ediyor. Çünkü zaman, maddi eşyalardan daha değerli bir kaynak.

SANATA VE KÜLTÜRE YAPILAN HARCAMALAR: Sanat ve kültüre yapılan harcamalar, yaşam kalitesini artırıyor, sosyal ilişkileri güçlendiriyor. Bu tür harcamalar, kişisel ifade ve entelektüel gelişme yoluyla mutluluğu artırıyor.

SAĞLIK VE FİTNESS HARCAMALARI: Fiziksel aktiviteye yapılan yatırımlar, psikolojik sağlığımızı da iyileştirerek genel mutluluk seviyesini artırıyor.

BİLİNÇLİ TÜKETİM: İhtiyaçlar ve değerler doğrultusunda yapılan bilinçli harcamalar, sonradan pişmanlığı azalttığı için otomatik mutluluk getiriyor.

‘MUTLULUK BİRİKİNTİSİ’

Bazen anlık mutlu olduğumuzu sanıyoruz ancak o mutluluk buharlaşıyor ve ardında küçük bir boşluk bırakıyor. Boşluğu doldurmak için yeniden bir şeyler alıyoruz. Zamanla birikinti büyüyor, aldıklarımız çoğalıyor. Ne var ki mutluluk, sürekli uçup gidiyor. Buharlaşan mutluluklara değil, seni gerçekten iyi hissettiren şeylere yönelmen dileğiyle...

ALIŞVERIŞ BAĞIMLILIĞI

Kendini alışveriş ile mutlu etmeye çalışma bir bağımlılıktır. Oniomani de bu rahatsızlığa verilen isimdir. Bunun tedavi edilmesi gerekir.

ZENGİNLER NEREYE HARCIYOR?

Zenginler hayatlarında birçok şeyi servis olarak satın alıp, bu konulara zaman harcamaz. Bu konuları uzmanlarına bırakıp kendileri yatırıma ve para kazanmaya odaklanırlar. Zenginlerin satın aldıkları servislerden bazıları:

NOT: Bugün 29 Şubat. Dört senede bir tekrar eden özel takvim günü. Peki siz 4 sene sonra bugün acaba hangi hedefinize ulaşmış olacaksınız?