Bakanlık, söz konusu iddialara tepki göstererek, Kıbrıs Türk halkının haklarını göz ardı eden ve adadaki mevcut hassas dengeyi bozmayı hedefleyen hiçbir girişimin kabul edilmeyeceğini vurguladı.
MSB açıklamasında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin kişisel temsilcisi tarafından yeni bir plan hazırlandığı ve bunun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile görüşülmesinin planlandığına dair haberlerin Rum basınında yer aldığı hatırlatıldı.
Açıklamada, Kıbrıs’ta kalıcı ve adil bir çözümün ancak Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tanınmasına dayalı iki devletli modelle mümkün olacağı ifade edildi. Bu çerçeve dışında sunulacak girişimlerin hem Kıbrıs Türk halkının iradesini yansıtmayacağı hem de bölgede kalıcı istikrar sağlamayacağı kaydedildi.
Türkiye’nin Kıbrıs politikasının net ve değişmez olduğu belirtilen açıklamada, “Kıbrıs Türk halkının güvenliği Türkiye’nin güvenliğidir” ifadesine yer verildi. Türkiye’nin garantör ülke olarak uluslararası anlaşmalar ve hukuktan doğan hakları çerçevesinde Kıbrıs’ta barış, güvenlik ve istikrarın teminatı olmaya devam edeceği vurgulandı.






