Merkez Bankası faiz kararıyla ilgili dikkat çeken yorum geldi. Yurt içi piyasaların gözü kulağı bugün açıklanacak olan Merkez Bankası’nın faiz kararında olacak. Peki faizde bir değişiklik olacak mı? Karar altın, dolar ve borsayı nasıl etkiler? İşte tahminler...

Piyasalarda gözler bugün saat 14.00’te açıklanacak olan Merkez Bankası’nın faiz kararında olacak. Özellikle son haftalarda İran ile İsrail arasında yaşanan çatışmalar sonrası altın fiyatları rekor seviyelerden gerileme gösterirken, borsada da hareketli bir döneme girilmişti. Peki Merkez Bankası’nın nisan ayı faiz kararı sonrası altın, dolar ve borsada beklentiler neler? Merkez Bankası bir sürpriz yapar mı?

FAİZDE SÜRPRİZ OLUR MU?

Milliyet'in haberine göre; konuyla ilgili merak edilenleri açıklayan Ekonomist Hikmet Baydar konuşmasında şu ifadeleri kullandı: ”Merkez Bankası’nın beklenti anketine baktığımız zaman 2-3 aylık dönem içerisinde faiz artırımının beklenmediği, yüzde 50 civarında faizlerle devam edileceği görülüyor.

Kaldı ki Merkez Bankası +3 puanlık marjı kullanıyor. O yüzden de nisan ayını pas geçer diye düşünüyoruz.

Yabancı yatırımcılar da bu ay pas geçileceği konusunda hemfikirler. Genel itibarıyla piyasa beklentisi Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmeyeceği yönündedir.

Ben de piyasanın beklentisine katılıyorum ve bu ay faizlerde bir değişiklik beklemiyorum. Ancak nisan ayı enflasyon rakamı yüzde 4 ve üzerinde çıkarsa gelecek aylarda tekrardan faiz artırımını konuşabiliriz.

‘ALTIN İÇİN İYİ BİR SİNYAL DEĞİL, DÜŞME YAŞANABİLİR’

Altında bir süredir göstergeler orta vadeli aşağı sinyali veriyor. Burada orta vadeden kastımız aşağı yukarı 1 aylık bir dönemi kapsıyor. 2326 dolar seviyesi oldukça kritik bir seviye.

Ons altının 2326 dolar seviyesinin altına inmesi durumunda 2200’lü seviyelere kadar bir sarkma olabilir.

2326 doların üzerinde tutunursa bir miktar tepki alımı ile yükseliş görülebilir. Ancak göstergeler orta vadede aşağı sinyalini veriyor.

Önümüzdeki dönem için Fed’in faiz indirimi beklentileri azalmaya başladı. Haziran ayında yüzde 15 civarında bir faiz indirimi beklentisi var.

Eylülde bile faiz indirimi beklentisi yüzde 69 seviyelerine indi. Faiz indirimi beklentileri ötelendikçe bu altın için iyi bir sinyal değil. Altın fiyatlarında düşme yaşanabilir.

ALTIN FİYATLARI NE ZAMAN YÜKSELİŞE GEÇER?

ABD’de enflasyon mart ayında beklentilerin üzerinde gelmişti. Bu durum faiz indirimlerinin ötelenebileceği anlamına geliyor.

Faiz indirimine kısa vadede gidilmeyeceği yönünde beklentiler oluşmaya başladı. Faiz indirimine yönelik beklentiler tekrar güçlenene kadar altında bir miktar daha düşüş devam edebilir.

FAİZ KARARI DÖVİZ VE BORSAYI NASIL ETKİLER?

Merkez Bankası piyasa beklentileri paralelinde faizleri değişmezse bu durumda borsa ve döviz olumsuz etkilenmez. Sürpriz bir faiz artırımı yaparsa bu borsa için olumlu olmaz, dövizde belki aşağı yönlü baskıya yol açabilir.

Şu anda borsayı ancak sürpriz bir karar etkileyebilir. Piyasada beklenen karar faizde değişiklik olmayacağı yönündedir. Eğer böyle bir karar açıklanırsa piyasalara bir etkisi olmayacaktır.

DOLAR/TL İÇİN TAHMİNLER NE?

Dolar/TL’ye baktığınız zaman 32.50 civarında bir sıkışma görülüyor. Aşağı yönlü düşme isteği olduğunu görüyorum. Biraz daha zorlarsa dolar/TL aşağı sinyalleri vermeye başlayacaktır.

Emekli promosyon kampanyalarında yeni gelişme.. İşte detaylar Emekli promosyon kampanyalarında yeni gelişme.. İşte detaylar

Şimdilik yatay seyirde dalgalanmaya devam ediyor. Önümüzdeki süreçte yabancı girişi olsa bile dolar/TL’de çok büyük düşüşler beklemiyorum.

Şimdilik yukarı yönlü bir hareket söz konusu değil. En ufak bir yukarı yönlü harekette satışların geldiğini görüyoruz.

6629E754Fe9B2C2E6303F052 Post Cover

‘BORSA HER AN BU SEVİYEYE DOĞRU DÜŞEBİLİR’

Borsa için ise sayın Bakan Şimşek’in ABD’deki görüşmeleri sırasında yabancı yatırımcılara Türkiye’yi anlatması, yabancı nezdinde Türkiye’yi ön plana taşımış olabilir. Şu an için yabancı payı istenilen oranda artmadı.

Böyle bir ortamda TL cinsi grafiklere bakmak durumunda kalıyoruz. 9416 puan seviyelerde borsa için önemli bir destek var. Borsa her an bu seviyeye doğru gevşeyebilir.

Kaynak: f5haber