Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerinin tespiti ve vergilendirilmesine yönelik çalışmalar devam ederken, kira vergisinde vatandaşların merak ettiği konulara da açıklık getirildi.  

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; 2023 için yıllık 21 bin TL, 2024 için 33 bin liralık kira geliri istisnası var. Bu miktarların altında kira gelirleri için vergi verilmiyor. Şu anda kira geliri beyannamesi verecek ev sahipleri, geçen yılki kazançları ve 21 bin liralık istisna fiyatına bakacak. 

Örneğin, geçen yıl evini aylık bin 700 TL’den kiraya veren ve yıllık 20 bin TL kira geliri elde eden bir kişi, istisna tutarı olan 21 bin TL’nin altında kaldığı için gelir beyanında bulunmayacak. Ancak artan kiralarla beraber pek çok evin yıllık kirası, istisna tutarlardan farklı olacak. Bu durumda, istisna tutarı düşülerek gelir beyanı gerekecek. Boş kalan gayrimenkullerin korunması amacıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması, anne-baba, büyükanne-büyükbaba, çocuklar, torunlar veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilen evler için emsal bedeli alınmıyor. 

Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren haber.. Mahkemeden dikkat çeken karar Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren haber.. Mahkemeden dikkat çeken karar

Kira geliri elde edenlerin, 2023 dönemine ait beyana tabi (istisna sınırını geçen) gelirleri için 1 Mart-1 Nisan 2024, tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Vergi ödemesinin birinci taksiti 1 Nisan 2024’e, ikinci taksiti 31 Temmuz 2024’e tarihine kadar olması lazım. Kira geliri 21 bin liranın atında olan vatandaşlar beyanda bulunmalarına gerek kalmayacak.  

Rehbere göre, bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, 2023 takvim yılı için belirlenen 21 bin liralık istisna tutarı her bir ortak farklı olacak. Ayrıca miras kalmış bir konutta eğer miras intikal yapılmamışsa, her bir mirasçı istisnadan ayrı ayrı faydalanacak.