Elektrikli araba almak isteyen vatandaşların merak ettiği tüm detaylar ortaya çıktı. Elektrikli araçlar dünyada ve Türkiye’de her geçen sürede daha da yayınlaşmaya devam ediyor. Bu satış rakamlarına da yansıyor. Elektrikli araç satışları bu yılın ocak-mart döneminde geçen senenin aynı dönemine göre 3,5 kat artış gösterdi. Peki piyasada fiyatı en düşük elektrikli araçlar hangileri? En çok tercih edilen modeller neler? Şu anda ortalama bir araç ne kadar sürede şarj oluyor? Şarj süreleri daha da kısalır mı? İşte detaylar...

Elektrikli araçlara talep gün geçtikte artarken, şarj süreleri ve şarj dolum ücreti de merak konusu. Şarj istasyonlarının yanı sıra vatandaşlar kendi kurdukları şarj üniteleri ile de araçlarını daha kolay bir şekilde şarj edebiliyor. Şu anda elektrikli bir aracı şarj etmenin maliyeti ne? Tam şarj için ne kadar süre gerekiyor? Bir şarj ünitesinin kurulması ne kadara mal oluyor?

Milliyet'in haberine göre; Özellikle son dönemde Çin menşeli elektrikli araçlar Türkiye ve dünya pazarına hızlı bir giriş yapmıştı. Elektrikli araç alacaklar tercihini Çinlilerden yana kullanmalı mı? Çin menşeli araç alırken neye dikkat edilmeli?

‘EN ÖNEMLİ UNSUR TOGG VE TESLA’

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram ve Astor Şarj Satış ve İş Geliştirme Müdürü Gökhan Erarslan açıkladı.

TEHAD Başkanı Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Elektrikli araçlarda her geçen yıl artan bir satış grafiği görüyoruz. 2021’de 2 bin küsürlerdeydi, 2022’de 8 bin adet olmuştu. Geçen yılda 65 bin civarında bir artış gördük. Bunun en önemli unsuru TOGG ve Tesla oldu. Talep artıyor, elektrikli araçlara meraklı kesim de artıyor. Elektrikli araçlar daha cazip hale gelmeye başladı, tüketiciler bu noktada memnun.

İŞTE PİYASADA EN ÇOK TERCİH EDİLEN MODELLER

Şu anda TOGG başı çekiyor. Ardından Alman markaları BMW, Mercedes ilk 5 içerisinde yer alıyor. Güney Koreli Kia, Hyundai markaları da çok talep görüyor. MG markası da gerçekten kendini kanıtlamış durumda.

Renault da aynı zamanda Türkiye’de hibrit araç üretiyor, Avrupa’dan tam elektrikli otomobil getiriyor. Tüketici daha çok oturmuş markaların elektrikli otomobillerini kullanmak istiyor.

Şu anda bu markalar yıl sonuna kadar liderliğini devam ettirecektir.

‘TESLA’NIN SATIŞ RAKAMLARI DÜŞÜK KALDI’

Tesla ise geçen yıl araç satışlarında patlama yapmıştı. Fakat Tesla şarj ağı, servis bakım ağı konusunda eksikliklerini tamamlamak için yeniden yapılanmaya gitti, arzı kıstılar. Şu anda Tesla’ya talep var ancak arzın kısılmasından dolayı 2024 satış rakamları düşük kaldı.

1 MİLYON TL’NİN ALTINDA ELEKTRİKLİ ARAÇ KALDI MI?

Şu anda 1 milyon TL’nin altında gerçek bir kullanıcı için elektrikli araç yok diyebiliriz. Elektrikli araçlar tercih edilirken en çok cezbeden kısım menzili.

Şu anda kullanıcıların ortalama 400 km menzil talebi var. Bu menzile karşılık gelen 1 milyon TL’nin altında otomobil yok.

‘KULLANICININ MENZİL DERDİ YOKSA KÜÇÜK MODELLER TERCİH EDİLEBİLİR’

Kullanıcı ucuz olsun diye düşük menzilli bir araç satın aldığı zaman “Menzilim 200 km, yolda kaldım, Ankara’ya bile gidemiyorum” diyebiliyor.

Kullanıcı şehir dışına çıkmayıp, şehir içerisinde 60-100 km menzilde kullanıyorsa tabi ki 1 milyon TL’nin altındaki diğer ufak modelleri tercih edebilir.

Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.. İşte tahminler Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.. İşte tahminler

EN DÜŞÜK FİYATLI ELEKTRİKLİ ARAÇLAR HANGİLERİ?

Şu anda MG markalı elektrikli araçların fiyatı uygun. Hyundai Kona, Ioniq modelleri, Volvo’nun alt modelleri şu anda talep görüyor ve gerçekten kullanıcı da bu modelleri alıyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARI DİĞER ARAÇLARDAN AYIRAN EN BÜYÜK ÖZELLİK NE?

En önemlisi maliyettir. Özellikle yakıt maliyeti diye baktığınız zaman elektrikli araçlar konvansiyonel bir modele göre çok daha avantajlı bir durumda. Aynı menzili elde edebiliyorsunuz, çok daha iyi performans elde edebiliyorsunuz. Konvansiyonel araçlar 500-600 km yol yapıyor. Elektriklide şu anda 500-600 km yol yapabiliyor. Hızlanması elektrikli otomobilin çok daha iyi.

‘BAKIM MASRAFI NEREDEYSE YOK DENECEK KADAR AZ’

Bakım masrafları neredeyse yok denecek kadar az. Konvansiyonel bir otomobilde ilk 10 bin kilometrede yağ değiştirmeye gidersiniz ancak elektriklide siz 2 yıla kadar servise uğramazsınız.

Servis bakım aralığının uzun olması ve düşük olması en önemli özelliğidir.

MENZİLDE EN DÜŞÜK KAÇ KM GİDEBİLEN ARAÇLAR TERCİH EDİLMELİ?

Şu anda ortalama elektrikli otomobillerin birçoğu 400 km menzili çok rahat yakalıyor. Bundan 7 yıl önce bu menzil aralığı 100-150 kilometreydi. Bu menzil aralığı tüketici için soru işaretiydi. Endişe verici bir sürüş psikolojisi yaratıyordu.

Şu anda tek şarj ile ortalama 400 km çok rahat menzil elde edebiliyorsunuz. 400 km iki şehri birbirine bağlayan bir mesafe aralığıdır.

Şu anda 20 dakika, 30 dakika gibi sürelerde elektrikli araçlarınızı şarj edebiliyorsunuz. Bu aslında mola süreleri kadardır.

Bu noktadan sonra kullanıcı tamamen elektrikli otomobile yönelecektir. Şu anda ortalama menzil aralığı 400 km. Bu kullanıcının alışkanlığına göre değişen bir menzil aralığıdır.

Sürekli performanslı kullanırsanız bu menzil aralığınız 250-300 km düşecektir. Tüketici eğer kullanım alışkanlığını değiştirebilirse kesintisiz bir şekilde şehir içerisinde 4 gün hiç şarj etmeden aracını rahatlıkla kullanabilecektir.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA EN BÜYÜK TARTIŞMA İSE BATARYALAR! BATARYALARIN ÖMRÜ NE KADAR?

Elektrikli otomobil dünyasında batarya ömrü diye bir şey yok. Bataryanın ömründen ziyade verimliliğinin düştüğünden bahsediyoruz. Bu hemen değiştirilmesi gereken bir ürün de değil. İnsanların kafasında ‘elektrikli otomobil alacağım bataryasını ne zaman değiştireceğim?’ diye bir soru işareti oluyor.