İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, konkordato sürecinde bulunan şirket için iflas kararı verdi. Kararla birlikte şirkete uygulanan tedbirler de kaldırıldı.
2017’de başlayan kriz iflasla sonuçlandı
Bir dönem dünyanın en büyük 5. seramik üreticisi konumuna kadar yükselen şirket, 2017 yılında patronu İbrahim Hizal’ın ani vefatının ardından ciddi yönetim ve finansman sorunları yaşamaya başlamıştı. Bu süreçte borçlar hızla büyüdü ve şirket 2024 yılında konkordato ilan ederek hacizlere karşı koruma altına alınmıştı.
Ancak konkordato süreci beklenen iyileşmeyi getirmedi. Yılın ilk dört ayında 92 milyon TL kâr beklenirken, şirket tam tersine 72 milyon TL zarar açıkladı.
1.5 milyar liralık borç
Mahkemenin açıkladığı karara göre Hitit Seramik’in borcu 1.5 milyar TL seviyesine ulaştı. Aynı dosyada yer alan Beril Seramik Hammaddeleri AŞ hakkında da iflas kararı verildi.
300’den fazla çalışan etkileniyor
Uşak’taki fabrikasında üretim yapan şirketin 300’ün üzerinde çalışanı bulunuyor. En güçlü dönemlerinde binin üzerinde işçi istihdam eden Hitit Seramik, Türkiye seramik sektörünün en bilinen markalarından biriydi.
Tedbirler kaldırıldı, haciz yolu açıldı
Kararla birlikte İbrahim Hızal Holding AŞ için verilen tedbir de kaldırıldı. Bu gelişmeyle birlikte şirket haciz işlemlerine karşı korumasız hale geldi.
Son yıllarda sıkı para politikaları nedeniyle finansmana erişimde güçlük çeken birçok büyük firma gibi Hitit Seramik de ekonomik dalgalanmaya dayanamadı. İflas kararıyla birlikte Türkiye’nin önde gelen sanayi devlerinden biri faaliyetlerini tamamen durdurmuş oldu.





