Özellikle Efeler, Nazilli, Söke ve Didim gibi ilçelerde halkın kapı pencere açamaz hale gelmesiyle birlikte, sineklik ve sinek ilacı satışlarında adeta patlama yaşandı.

Toptancılar stok yetiştiremiyor

Efeler merkezde sineklik üretimi yapan bir firma yetkilisi, son iki haftada talebin normalin 3 katına çıktığını belirterek, “Vatandaş evine, işyerine, balkona sineklik yaptırmak için sıraya girdi. Bazı müşterilerimiz ‘gece uyuyamıyoruz, ne olur erkene alın’ diye ricada bulunuyor” dedi.

Aynı şekilde, tarım ve ziraat bayileri ile yapı marketlerde elektrikli sinek öldürücüler, sprey ilaçlar, tablet cihazlar ve tütsü ürünlerine olan ilgi tavan yaptı. Çoğu markette sinekle mücadelede kullanılan ürünlerin yer aldığı rafların boş olması dikkat çekti.

Vatandaşlar çözümü kendi bulmaya çalışıyor

Belediyelerin ilaçlama çalışmalarını yetersiz bulan birçok vatandaş, kendi önlemini almaya yöneldi. Sosyal medya gruplarında “Hangi sineklik daha etkili?”, “Doğal sinek kovucu tarif bilen var mı?” gibi paylaşımların da arttığı görülüyor.

Özellikle çocuklu aileler ve yaşlıların bulunduğu haneler, sineklerin taşıdığı hastalık riski nedeniyle daha fazla korunma yoluna gidiyor.

Belediyelere tepki

Sineklik ve ilaç satışlarının bu denli artması, belediyelerin yetersiz mücadelesine dolaylı bir tepki olarak da yorumlanıyor. Vatandaşlar, kendi bütçelerinden önlem almak zorunda kaldıklarını belirterek, kalıcı ve bilimsel çözümler için çağrıda bulunuyor.