Yeni yılın getirdiği maliyet artışları ve döviz kurundaki dalgalanmalar, otomobil sektöründe fiyat hareketlerini tetikliyor. Sıfır otomobil fiyatlarındaki artış, ikinci el piyasasını da doğrudan etkiliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan piyasa uzmanları araba fiyatlarındaki son durumu değerlendirdi.

Döviz kurundaki dalgalanmalar, otomobil sektöründe fiyat hareketlerini yeniden tetikledi.

Sıfır ve ikinci el otomobil piyasasında yaşanan fiyat artışları, yeni yılın ekonomik koşulları ışığında yeni gelişmeler yaşanıyor.

Ticaret Bakanlığı'nın müdahaleleri ve piyasadaki arz-talep dengesi, fiyat artışlarının kabul edilebilir seviyelerde kalacağını öngörüyor.

Ancak, döviz kuru ve kredi erişimindeki güçlükler, alıcıların kararlarını etkileyebilir.

Bankalar faizsiz kredi kampanyasının detaylarını paylaştı Bankalar faizsiz kredi kampanyasının detaylarını paylaştı

Konuyla ilgili İMAS Derneği Başkan Yardımcısı Anıl Şentürk ve Oto galerici Fırat Kurtulmuş vatandaşa piyasadaki son durum hakkında bgil verdi.

İMAS Derneği Başkan Yardımcısı Anıl Şentürk: Yeni yıl maliyetleri ve döviz kurundaki değişiklikler nedeniyle sıfır otomobil fiyatlarında bir artış gözlemliyoruz.

İkinci el fiyatları, sıfır otomobil fiyatlarına referans alınarak belirlendiğinden, önümüzdeki süreçte ikinci el otomobil fiyatlarında da bir artış bekliyoruz.

Fiyat artışları yaşansa da, Ticaret Bakanlığımızın sektöre yönelik attığı adımlar, arz-talep zincirinin yeniden kurulması ve piyasada beklenen genel daralma neticesinde, fiyat artışlarının geçmiş yıllardaki gibi olağandışı olmayıp, kabul edilebilir oranda olacağını öngörebiliriz.

Şu anki piyasa durumu ve kredi erişiminde yaşanan güçlükler gibi sebeplerle ikinci el otomobil fiyatları halen sabit durumda.

Bu nedenle, ikinci el otomobil fiyatlarının halen cazip olduğunu söyleyebiliriz.

Oto galerici Fırat Kurtulmuş ise şu ifadeleri kullandı: Otomobil fiyatları kısa bir süre önce liste fiyatlarının üzerinde satılıyor ve alıcılar yüksek miktarlarda ekstra ödemeler yapıyordu.

Ancak, mevcut döviz kuru artışı olsa bile, durumun bu şekilde devam etmeyeceğini öngörüyoruz.

Döviz kurunda baskı oluşacak olsa da, bu artışın kontrollü bir şekilde gerçekleşeceğini düşünüyoruz.

Bu durum, hem sıfır hem de ikinci el otomobil fiyatlarına hızlı bir şekilde yansımayacak ve otomobil fiyatlarında aşırı yükselişler olmayacaktır.

Öte yandan araba almak isteyenler ikinci el yerine sıfır araç tercih etmeye başladı.

Bununla birlikte artan döviz kuruyla birlikte sıfır araba fiyatlarında yükselişler var diyebiliriz.

Bu yükselişlerde ikinci el araba fiyatlarına az da olsa yansıyor. Fakat piyasa hala çok durgun seyrediyor.

Araba fiyatları düşse de artsa da ikinci el pazarında istenilen hareketlilik gerçekleşmiyor.

Bunun yanında kredi musluklarının kapanmasıyla birlikte özellikle oto galericiler piyasayı birazcık canlandırmak adına elden senetle araba kampanyaları yapmaya başladı.

Vatandaşın ise bu noktada alacağı arabayı iyi araştırması ve yaptığı senet ile ilgili rakamlara hakim olması gerekiyor. Ancak bu şekilde yaşanacak mağduriyetleri en aza indirebilir.