Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında toplanarak 2024 yılı asgari ücretini belirleyecek. Komisyonda hükümet, işveren ve işçi temsilcileri yer alacak.

Enflasyona göre asgari ücret 15 bin 700 lira

Temmuz ayından bu yana geçen 4 aylık dönemde enflasyon yüzde 29.4 gerçekleşti. Kasım ayı enflasyonu yüzde 3 civarında açıklanırsa, 6 aylık enflasyon için en az yüzde 37.3 rakamı gündeme gelecek. Bu da sadece enflasyon hesabıyla bile kaybın telafisi için yeni yılda asgari ücretin en az 15 bin 700 liraya çıkarılması gerektiği anlamına geliyor.

Seçim nedeniyle sürpriz zam ihtimali

Asgari ücret her ne kadar pazarlık masasında görüşülse de son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan veriyor. Erdoğan, en son genel seçimlerin hemen öncesinde yapılan kamu işçilerinin toplu sözleşme zammını seçim nedeniyle yükseltmiş, ardından da memurlara aynı sözü vermişti.

Şimdi de asgari ücret görüşmeleri yerel seçimlerin hemen öncesinde yapılacağı için masada işçi tarafının büyük avantaj yakaladığı, zam oranının yüzde 50 civarında belirlenmesinin sürpriz olmayacağı ifade ediliyor. Bu zammın verilmesi halinde ise yeni asgari ücret 17 bin 103 TL olacak.

Tek zam sinyali

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in eylül ve ekim ayında yaptığı açıklamalarda, yüksek enflasyonun bir nedeni olarak yüksek ücret zamlarına işaret etmesi ve ücretlerde geçmiş enflasyona değil beklenen enflasyona göre zam yapılması gerektiğini söylemesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Işıkhan, "Temmuz ayında olduğu gibi ilke yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz." dedi.

Beklenen enflasyon yüzde 65

Merkez Bankası (TCMB), enflasyon beklentisini, 2023 sonu için yüzde 65, 2024 sonu için yüzde 36 olarak açıklamıştı. OVP'de de 2023 sonu için yüzde 65'lik, 2024 sonu için yüzde 33'lük enflasyon beklentisi yer almıştı.

TCMB'nin beklentileri, Mayıs 2024'te manşet enflasyonun yüzde 75 ile zirveyi görmesi ve yılın ilk altı ayında birikimli enflasyonun yaklaşık yüzde 24 olacağı yönünde.

Asgari ücrete yapılan zam eridi

Çalışma ekonomisi profesörü Aziz Çelik, asgari ücretle ilgili tartışmaları değerlendirdi.

Çelik, asgari ücrete temmuz ayında gelen yüzde 34'lük zammın yüzde 30'luk kısmının dört aylık enflasyonla birlikte silindiğini belirterek, emekli ve memur aylıklarında geçmiş enflasyona göre zam yapılırken asgari ücrette beklenen enflasyonun dikkate alınmasının mümkün olamayacağını vurguladı.

Asgari ücrette geçmiş enflasyonu, ekonomik büyümeyi ve geçim şartlarını dikkate alan bir düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Çelik, resmi enflasyonun ücretlerdeki kaybı tam olarak yansıtmadığına da işaret etti.

Sonuç

2024 yılı asgari ücreti için enflasyona göre 15 bin 700 lira, seçim nedeniyle sürpriz bir zam olması durumunda ise 17 bin 103 lira beklentisi hakim. Ancak, asgari ücretin tek zamla sınırlı kalmasının mümkün olmayacağı ve 2024 ortasında ara zam yapılması gerekeceği belirtiliyor.