İran hedefine ulaştı mı? İran hedefine ulaştı mı?

Bu durum, ifade özgürlüğü ve dijital haklar konusunda ciddi endişelere yol açıyor. Hükümetin bu adımı, sosyal medya platformlarının kullanıcı içeriklerini kontrol etme şekilleri üzerindeki etkisini artırıyor ve bu durum, küresel ölçekte dijital özgürlükler üzerine tartışmaları alevlendiriyor. X platformunun kullanıcıları ve içerik üreticileri, bu karara karşı tepkilerini dile getiriyor ve sansürün, kamuoyu nezdinde farkındalık yaratma ve toplumsal hareketler için kritik bir alan olan sosyal medya üzerindeki baskıyı artırdığını vurguluyorlar. Bu gelişme, dijital platformlarda ifade özgürlüğünün geleceği hakkında önemli soruları da beraberinde getiriyor.

Hindistan'da devam eden çiftçi protestoları sırasında, X platformu (eski adıyla Twitter), Hindistan hükümetinin baskısı altında içerik kısıtlamalarına bir kez daha maruz kalıyor. Şirketin Küresel Hükümet İşleri hesabından yapılan açıklamada, Hindistan hükümetinin X platformuna belirli hesapları ve gönderileri engelleme zorunluluğu getiren bir yürütme emri çıkardığı ve aksi takdirde "önemli para cezaları ve hapis" cezalarıyla karşı karşıya kalacağı belirtildi. X, bu emirle hemfikir olmadığını ve karşı çıktığını ifade etti.

Engellenen gönderi ve hesaplar yalnızca Hindistan içinde erişime kapatılacak; ancak etkilenenlerin net bir listesi yok. "Yasal kısıtlamalar nedeniyle, yürütme emirlerini yayımlayamıyoruz ancak şeffaflık adına bunların kamuoyuyla paylaşılmasının önemli olduğuna inanıyoruz," dedi Küresel Hükümet İşleri hesabından yapılan açıklamada. "Bu açıklığın olmaması, hesap verebilirliğin ve keyfi karar vermenin eksikliğine yol açabilir." X, etkilenen tüm taraflara bilgi verdiğini iddia ediyor.

Gönderilerin büyük olasılıkla, 13 Şubat'tan bu yana devam eden ve birden fazla çiftçi birliğinin mahsuller için taban fiyat veya minimum destek fiyatı alabilmek adına greve gitmesine neden olan çiftçi protestoları etrafında yoğunlaştığı düşünülüyor. Göstericiler ile polis arasında yaşanan şiddetli çatışmaların en az bir ölüme neden olduğu, AP Haberleri tarafından bildirildi. Hindistanlı gazeteci ve Alt News'un kurucu ortağı Mohammed Zubair, mevcut hükümeti eleştiren bireyler, sahadaki muhabirler, önde gelen çiftlik sendikacıları ve daha fazlasına ait olduğu iddia edilen askıya alınmış hesapların ekran görüntülerini paylaştı.

Bu zorunlu engelleme, X ve Hindistan arasındaki ilk olaydan çok uzak. 2022'de X, Hindistan hükümetini IT yasalarını "keyfi ve orantısız" bir şekilde uygulamakla dava etti. Yasaya göre şirket, yerel makamlar için bir iletişim noktası ve bir yerel uyum görevlisi atamak zorundaydı. Bu tavize kadar, 2021'in başlarında, Hindistan hükümeti, o dönemde devam eden çiftçi protestoları hakkındaki gönderiler site üzerinde canlı kaldığı sürece X'in çalışanlarını hapse atmakla tehdit etmişti. Kısa bir süre sonra, ülke COVID-19 yanıtını eleştiren içeriği kaldırmasını şart koştu.

Hindistan, X'in davasını 2023 Haziran'ında reddetti, şirketin ülkenin IT yasalarına uyum sağlamada neden geciktiğini düzgün bir şekilde açıklamadığını iddia ederek. Mahkeme ayrıca X'e 5 milyon rupi (60,300 dolar) ceza vererek, "Siz bir çiftçi değil, milyar dolarlık bir şirketsiniz," dedi. Bu karar, Twitter'ın kurucu ortağı Jack Dorsey'in Hindistan'ın, şirket çiftçi protestoları sırasında gönderileri kaldırmazsa çalışanların evlerine baskın yapmakla ve siteyi kapatmakla tehdit ettiğini iddia etmesinden kısa bir süre sonra geldi.