Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Altın ve dolar için çarpıcı analiz yapıldı. Geçen hafta altın fiyatları Fed faiz kararı sonrası rekor seviyeleri gördükten sonra geri çekildi. Altında yön aşağı döndü mü? Gram altın için yeni hedefler neler? İşte detaylar...

Yatırımcılar altın ve dolarda yaşanan hareketliliği yakından takip ediyor. Altında yön aşağı döndü mü? Gram altın için yeni hedefler neler? Ata Yatırım Araştırma GMY Cemal Demirtaş merak edilenleri anlattı.

BORSADAKİ YÜKSELİŞİN NEDENİ NE?

Milliyet'in haberine göre; Demirtaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "BIST100 endeksi, haftanın ilk gününe zayıf başladıktan sonra gün içinde 9300 seviyelerini test etti; gün sonuna yaklaşırken yeniden 9100 puanın altına sarktı.

Geçen haftaki faiz artırımının ardından, ekonomi programına olan güvenin de arttığını görüyoruz. Özellikle yerel seçimler öncesi TCMB PPK tarafından 500 baz puanlık faiz artırımı sürpriz karşılandı.

31 Mart yerel seçimleri öncesinde yine dalgalı seyrin devam edeceğini, bu süreçte seçici olarak hisse senedi yatırımlarının da yapılabileceğini düşünüyoruz.

GRAM ALTIN İÇİN YENİ HEDEFLER NELER?

Global faiz indirim beklentileri genel olarak yılın ikinci yarısına kaldı. Altının ons fiyatı, an itibarıyla 2175 dolar seviyelerinde seyretmekte. Önümüzdeki dönemde 2150-2200 aralığında seyretmesini öngörüyoruz.

Global faiz indirimlerinin gecikmesi durumunda, altın fiyatlarında bu seviyelerden bir miktar gerileme potansiyelini de görüyoruz.

DÖVİZLE İLGİLİ BEKLENTİLER NELER?

Merkez Bankası’nın kararlı tutumu, önümüzdeki dönemde Dolar/TL’de istikrarın devam edeceğini işaret etmektedir.

Hükümetin, enflasyonu düşürme yönünde kararlı tutumu ve TCMB’nin parasal sıkılaştırma adımları ışığında, TL’nin reel değer kazanma olasılığını ve döviz fiyat artışının enflasyon artışının altında kalabileceğini öngörüyoruz. 2024 yılı Dolar/TL öngörümüz 40-41 seviyelerinde seyretmektedir.

ÖRNEK BİR YATIRIM SEPETİ YAPABİLİR MİSİNİZ?

Portföylerde -seçiçi olmak kaydıyla- %40 oranında hisse, %25 mevduat ve TL bazlı menkul kıymetler, 25% döviz cinsi varlıklar ve %10 da altın’dan oluşan bir yatırım sepeti oluşturulabilir."

İSLAM MEMİŞ ALTIN YORUMLARINDA BULUNDU

Öte yandan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatları hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İslam Memiş'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle: "Ons altın geçtiğimiz hafta 2223 dolar seviyesine kadar yükseldi. Artışlar sonra ons satış yedi. Cuma günü 1 günde 61 dolar geriledi. 2160 dolar destek seviyesi çalışmış oldu ve tepki alımı geldi.

"HER DÜŞÜŞ BİR ALIM FIRSATI"

Marketlerdeki ürünler değişiyor.. Fiyat artışı böyle önlenecek Marketlerdeki ürünler değişiyor.. Fiyat artışı böyle önlenecek

Gram altın serbest piyasalarda 2548 liraya kadar yükselmişti. Cuma günü ise gram altın 101 liralık satış yedi. Her düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendireceğiz. Düşüşler kalıcı değil.

"ONS İÇİN 2125 DOLAR BEKLENTİMİZ VAR"

Bu hafta piyasadan sakin bir seyir bizi bekliyor. Ons için 2160-2154 dolar destek seviyeleri var. Bu seviyeler aşağı yönlü kırılırsa 2125 dolar beklentimiz gerçekleşir.

İŞTE ALIM FIRSATI...

2500 lira üzerinde gram altın almayın. Ons altın 2125 dolara kadar gerilirse karşısındaki gram altını o gün alabilirsiniz. 2160 dolar karşısındaki gram altını yüzde elli alabilirsin. Gram altın yatırımcısı ons altını takip etmesi lazım."