Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Genel Sekreteri Yunus Emre Gönç Kredi Kooperatiflerinden düşük faizli kredi alan esnaflara maliye kayıtlarının kapatılmaması gerektiğini vurgulayarak uyarıda bulundu. Esnaflıklarının bitebileceğini dile getiren Gönç duruma karşı tüm esnaflara neler dedi?  

Kefalet Kredi Kooperatiflerinden düşük faizli kredi kullanan esnaflara gerek emeklilik, gerekse başka sebeplerden dolayı kredi ödemeleri devam ederken maliye kaydını kapatmaması gerektiğini vurgulayarak dile getirdi.  

Vergi kaydının kapatılmasının en başta esnaflığı bitirmesinden bahseden Gönç; “Kredi çeken esnafın vergi kaydını kapatması ile esnaflığını bitiriyor. Düşük faizli hakkını da bitirmiş oluyor. Esnaf Kefalet Kredi Kooperatiflerinden düşük faizli esnaf kredisi kullanan esnaflarımız gerek emeklilik gerek ise başka sebeplerden dolayı maliye kaydını kapattığı ve buna bağlı olarak da çektiği kredilerin geri ödemesinde artış olduğu, şikayetleri artmaktadır.  

Aydın inciri için zorlu mesai başladı Aydın inciri için zorlu mesai başladı

Bilinmelidir ki, esnaf olan vatandaşlarımıza verilen bu düşük faizli kredilerin yarısı hazineden karşılanmakta ve esnaflara devlet desteği olarak sunulmaktadır. Kredisi devam ederken, vergi ve oda kaydını kapatan esnaflar hazine desteği kaldırıldığı için banka tarafından kredileri güncel faiz oranları üzerinden devlet desteği olmadan hesaplanmaktadır.” ifadeleri ile esnaf vatandaşlara verilen kredinin devlet desteği ile olduğunu vurgulayarak açıklıyor. Bununla beraber vergi kaydının kapatılması ile devlet desteğinin ortadan kalkacağını ve normal faiz oranları ile kredinin değerlendirileceğini belirtiyor.  

Düşük faizli kredi çalışmalarının esnaf için devam ettiğini dile getiren Gönç düşük faizli kredi desteği devam ederken vergi kaydının da devam etmesi gerektiğini vurgulayarak; “Esnaflarımız, çektiğiniz düşük faizli kredilerinizin taksitleri devam ederken, vergi kaydı ve oda kaydı da devam etmelidir.

Kredisi devam ederken, vergi kaydı ve oda kaydından çıkan, esnaflıktan ayrılan vatandaşlarımız, yüksek faiz ile ödemekle karşı karşıya kalmış ve bu sayı da her geçen gün artmaktadır. İlimizde son aylarda artan bu şikayetlere karşı ise, bir seferlik faizlerin affedilmesi, tekrar kayıt yaptıran üyelerimizin yüksek faizlerinin tekrar düşük faize döndürülmesi açısından, gerekli girişimlerimiz ve çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. 

Mağduriyetlerin daha fazla artmaması açısından, Esnaf Kefalet Kredi Kooperatiflerinden düşük faizli esnaf kredisi çeken DESOB üyelerimizin, vergi ve oda kayıtlarının açık kalması konusunda dikkatli olmalarını önemle rica ederiz” şeklinde konuştu.