Üflemeli çalgıların atası düdük nasıl icat edildi? İlk Çin’de kullanılmış, patentini alamadığından yaşamı yoksullukla sonlanmış Üflemeli çalgıların atası düdük nasıl icat edildi? İlk Çin’de kullanılmış, patentini alamadığından yaşamı yoksullukla sonlanmış
Kadir Suresi okunuşu, anlamı, tefsiri, bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesini içinde barındırdığı için sorgulanıyor. Kadir Gecesi Kadir Suresi okumanın fazileti araştırılıyor. Kadir gecesinin içinde barındıran 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif son cuması idrak edilirken, Kadir Gecesinin faziletinden, Kur’ân-ı Kerîm’in o gecede inzâle(inmeye) başlanmasından ve o gece tüm kâinatı saran selâmet ve esenlikten bahsedilen Kadir Suresi günün en çok arananları arasında girdi. Peki, Kadir Suresinin anlamı nedir, Kadir Gecesi Kadir Suresi kaç kare okunmalı? Kadir suresinde ne anlatılıyor? İşte kadir suresi okunuşu, anlamı, Türkçesi ve Arapçası…

Kadir Suresinin anlamı nedir, Kadir Suresinde ne anlatılıyor? Kadir Suresi okunuşu, anlamı, Arapça ve Türkçesi bugünün Kadir Gecesi olması nedeniyle araştırılıyor. Kadir Gecesi, Kur'an'ın indirildiği gece olarak bilinir ve bu geceyi anlatan Kuran ayeti şöyledir: "Biz onu Kadir gecesinde indirdik. " Peki, Kadir Suresinden sonra Asr Suresi okunur mu, kadir suresinden sonra gelen sure hangisi, İhlas mı?

KADİR SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm. İnna enzelnahü fiy leyletilkadr Ve ma edrake ma leyletülkadr Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr Selamün hiye hatta matle'ılfecr

KADİR SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU Bismillahirrahmanirrahim. 1- İnnâ enzelnâhu fî leyleti-lkadr. 2- Vemâ edrâke mâ leyletu-lkadr. 3- Leyletu-lkadri ḣayrun min elfi şehr. 4- Tenezzelu-lmelâ-iketu ve-rrûhu fîhâ bi-iżni rabbihim min kulli emr. 5- Selâmun hiye hattâ matla’i-lfecr.

KADİR SURESİ ANLAMI

Kadir suresinin anlamı: Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. 1- Biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik. 2- Sen Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin? 3- Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. 4- O gecede melekler ve Ruh, Rablerinin izniyle her türlü iş için yeryüzüne iner de iner. 5- Bütünüyle esenliktir o gece, tâ şafak atıncaya kadar.

Kadir Suresinin Ayrıntılı tefsiri Kadir Suresinin iniş sebepleri şu şekillerde anlatılır: Rivayete göre Hz. Peygamber(s.a.s.)’e ümmetinin ömrü gösterilmişti. Efendimiz, bunu önceki insanların ömrüne nispetle çok kısa buldu. Ümmetinin, onlar kadar sâlih amel işlemekten mahrum kalacağını düşündü. Bunun üzerine Cenab-ı Hak, ona ve ümmetine, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini lûtfetti. (Muvatta’, İ‘tikâf 15) Diğer bir rivayet de şöyledir: Bir gün Allah Resûlü (s.a.s.) ashâbına, İsrâiloğulları’ndan bir kişiyi anlatmıştı. Şem’ûn-i Gâzî isimli bu zât, bin ay Allah yolunda silah kuşanarak cihâd etmiş, gecelerini de ibâdetle geçirmişti. müslümanlar hayretler içinde kalarak ona gıpta ettiler. Bunun üzerine Allah Tealâ, ümmet-i Muhammed’e olan lutuf ve merhametini beyân etmek üzere Kadir sûresini indirdi. (Vâhidî, Esbâbu’n-nüzûl, s. 486)

Kadir suresi tefsiri: 1. Biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik. 2. Sen Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin? 3. Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. “Kadir gecesi”, Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecedir. Kur’an, ya toplu olarak Cenâb-ı Hakk’ın katından vahiy meleklerine inzal buyrulmuştur. Ya da Alak sûresinin ilk beş âyetiyle o gece Kur’ân-ı Kerîm Peygamberimiz (s.a.s.)’e indirilmeye başlamıştır. Her iki ihtimâle göre de, bu gecenin Kur’an’ın inzâline sahne olduğu ve şerefini ondan aldığı anlaşılır. Bakara sûresi 185. âyette de Kur’an’ın Ramazan ayında indiği beyân buyrulur. Lügat olarak “kadr”, “kudret, takdir, hüküm, şeref ve kıymet” gibi mânalara gelir. Kadir gecesinin bir ismi, “mübârek gece”dir. Bu, onun hayrı bol, çok bereketli ve şerefli bir gece olduğunu bildirir. Nitekim Duhan sûresinin ilk âyetlerinde şöyle buyrulur: “Hâ. Mîm. Gerçekleri açıklayan bu apaçık kitaba yemin olsun! Biz onu kutlu, şerefli ve bereket yüklü bir gecede indirdik.” (Duhân 44/1-3)

Bu gece aynı zamanda takdir ve hüküm gecesidir. O gecede nice hikmetli mühim işler karara bağlanır. Âyet-i kerîmede: “O gecede, belli hikmetlere binâen Allah tarafından olmasına karar verilmiş her bir iş belirlenir. Tarafımızdan buyrulacak bir emir olarak” (Duhân 44/4-5) buyrularak buna işaret edilir.

Nitekim Kur’an’ın nüzûlünün başlamasıyla, o gecede bütün dünyanın kaderini değiştirecek mühim bir işe karar verilmiştir. Kur’an’ın inişiyle, dünyanın o güne kadar ki makus talihi tersine çevrilmiş, her şey yepyeni bir tanzimle tanzime başlanmıştır. Zira indirilen bu Kur’an ile her türlü hikmetli iş açıklığa kavuşturularak, Allah Resûlü (s.a.s.) tarafından insanlığa ulaştırılmıştır.

Bu gece çok şerefli bir gecedir. Bin aydan daha hayırlı olduğu Cenâb-ı Hak tarafından haber verilmiştir. O gecede yapılan ibâdet ve hayırlar, içinde kadir gecesi bulunmayan tam bin ayda yapılanlardan daha çok sevaplıdır. Allah Teâlâ, mü’minlere böyle büyük bir lutuf ve ihsanda bulunmuştur. Buradaki “bin ay” ifadesinin kesretten kinâye olması da mümkündür. O gecenin gerçekten çok faziletli, eşi benzeri olmayan mukaddes ve mübârek bir zaman dilimi olduğunu gösterir.

Öyle bir gece ki: 4. O gecede melekler ve Ruh, Rablerinin izniyle her türlü iş için yeryüzüne iner de iner. 5. Bütünüyle esenliktir o gece, tâ şafak atıncaya kadar. O gece melekler ve Ruh, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner dururlar. Cenâb-ı Hakk’ın verdiği vazifeleri yerine getirirler.

Ruh’tan maksat Cebrâil (a.s.)’dır. Fazilet ve şerefi sebebiyle, diğer meleklerden ayrı olarak zikredilmiştir. O gece akşamdan fecre, tan yeri ağarıp sabah oluncaya kadar bütünüyle selâmettir. Çünkü melekler gecenin başından sabaha kadar gruplar halinde inerek mü’minlere selam verirler. Onlar için dua ve istiğfar ederler. O gece hep hayırlı şeylerle dolu olup, bütün şerlerden korunmuştur.

Kaynak: f5haber