Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik bunalım nedeniyle iğneden ipliğe, akaryakıttan elektriğe, doğalgaza peş peşe zam gelmeye devam ediyor. Sadece elektriğe 2022 yılı içinde 4 kez zam yapıldı. Doğalgaza ise 5 kez zam geldi. Erdoğan’ın indirim yapılsın diye talimat verdiği Tarım Kredi Marketleri’nde bile fiyatlar arttırıldı.

Türkiye’de iğneden ipliğe tüm kalemlere zam yağmuru devam ediyor. 2022 yılında elektriğe 4, doğalgaza ise 5 kez zam yapıldı. Peş peşe gelen zamlar nedeniyle üretimde de maliyet artışı gözlendi. Temel giderlerde yapılan artışlar, diğer sektörlere de fiyat artışı olarak yansıdı.

Elektrikte zam yağmuru

EPDK ardından 1 Ocak 2022 itibariyle kademeli tarife uygulamasına geçerek yıl başında elektriğin 150 Kilowatta kadar olan kullanılan kısmına (1. kademe) yüzde 50, bu oranın üzerinde kullanım oranına ise (2. kademe) yüzde 125 zam geldiğini duyurdu. Elektriğe gelen 2. zam ise Haziran 2022'de geldi. EPDK'dan yapılan açıklamada konut ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe yüzde 15, sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise yüzde 25 zam yapıldığı bildirildi. Elektrikte nisanda ise sanayi abonelerine yüzde 20 zam geldi. Elektriğe son 1 yıl içerisinde yapılan zam ise yaz mevsiminin son bulmasıyla gerçekleşti. EPDK dün 1 Eylül’den geçerli olmak üzere mesken ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğin fiyatında yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer abonelerin kullandığı elektriğin fiyatında yüzde 30, sanayide kullanılan elektriğin fiyatında ise yüzde 50 oranında artış yapıldığını açıkladı.

Doğalgaz durdurulamıyor

2022 yılı içinde doğalgaza da tam 5 kez zam geldi. Ocak 2022'de geçerli olmak üzere mesken tarifesine yüzde 25, sanayi aboneleri için geçerli tarifeye yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 15 zam yapıldı. Şubat 2022'de mesken ve sanayi aboneleri için geçerli tarife sabit kaldı, elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 14 zam yapıldı. Nisan ayında konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 35, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 44.30 elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgaza yüzde 50 zam geldi. Haziran 2022'de ise konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 30, sanayi abonelerine yüzde 40 elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 17 zam yapıldı. Son zam da ise elektrik üretimi için kullanılan doğalgaz satış fiyatına yüzde 49,5, sanayide kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 50,8 ve konutlarda kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 20,4 zam yapıldı.

Erdoğan’ın indirim talimatı verdiği market de bile zam yağmuru

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla fiyatlarda indirime giden Tarım Kredi Marketleri ise piyasanın durumuna 33 gün dayanabildi. Tarım Kredi Marketleri’nde yapılan zam sonrası diğer marketler ile fiyatların eşitlendiği öğrenildi.

Ekmek alamayan vatandaşlar ‘yufka ekmeği’ yaptırmaya başladı

Anadolu’da bazı bölgelerde ekmek fiyatlarının artmasından dolayı bazı vatandaşların köyde yaşayan kadınlara yufka ekmeği yaptırarak tasarruf etmeye çalıştığı öğrenildi.

Aydın’da 1 damacana su 30 liraya çıktı

Zamlardan nasibini vatandaşın içtiği damacana sular da aldı. Edinilen bilgiye göre, 2 ay önce 12-15 bandında satılan damacana suların fiyatlarının 30 TL’ye ulaştığı ifade ediliyor.

İnternet fiyatları uçtu

Çağın en önemli ihtiyaçlarından biri olan internetin de tarife ücretlerine zam yapıldı. Türk Telekom internet tarifelerine 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 35-55 arasında zam kararı aldı.

İnternet fiyatlarının artışına tepki gösteren Aydınlılar, “İnternet kullanmayalım, elektrikli eşyaları çalıştırmayalım, doğalgaz yakıp ısınmayalım. Böyle bir şey olur mu? Vatandaş beslenemiyor, elektrik, internet, doğalgaz lüks hale geldi artık” dedi.

Artan maliyetlere TCDD de dayanamadı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerine yüzde 10 oranında zam yaptı. Yapılan bu zamla birlikte YHT biletleri 2022 yılı içerisinde beşinci kez zamlanmış oldu.