ABD'de yaşayan 800 geyikte görülen bu hastalık hakkında konuşan bilim insanları, durumu "yavaş ilerleyen bir felaket" olarak nitelendirerek endişe verici bulduklarını ifade etti. Kronik israf hastalığı (CWD) olarak adlandırılan bu hastalığın, insanlara geçme potansiyeli olduğunu belirten Dr. Cory Anderson, benzer bir durumun İngiltere'de deli dana hastalığı salgınında yaşandığını hatırlattı.

Anderson, "İngiltere'deki deli dana hastalığı salgını, bir gecede, örneğin çiftlik hayvanlarından insanlara bir yayılma olayı gerçekleştiğinde işlerin nasıl çığırından çıkabileceğinin bir örneğini sundu. Benzer bir şeyin gerçekleşme potansiyelinden bahsediyoruz. Kimse bunun kesinlikle olacağını söylemiyor ama insanların hazırlıklı olması önemli." dedi.

Zombi geyik hastalığı, genellikle sığırları etkileyen ölümcül bir hastalıktır. Merkezi sinir sistemini enfekte eden hastalık, hayvanlarda agresif semptomlara ve koordinasyon eksikliğine neden olmaktadır. 1995'ten bu yana ise 178 insan ölümü, bu hastalığın insanlardaki varyantıyla ilişkilendirilmiştir.

Bilim insanlarına göre, hastalığın bir ortama bulaştıktan sonra ortadan kaldırılması son derece zordur. Mikroorganizmaların yıllarca kalabilir ve birçok dezenfektana karşı dirençlidir. Zombi geyik hastalığına karşı önlemler alınmazsa, küresel ısınma ve ormansızlaşma gibi etkenlerle gelecekte daha sık görülebilecek bir salgın riski bulunmaktadır. Ginkgo Bioworks adlı biyoteknoloji şirketi, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların 2050 yılında önceki yıla göre 12 kat daha fazla ölüme neden olabileceği uyarısında bulunmuştur. Grubun araştırmasına göre, 1963 ile 2019 yılları arasında salgın hastalıklar her yıl neredeyse yüzde 5, ölümler ise yüzde 9 oranında artış göstermiştir.

Editör: Haber Merkezi