Aydın dikkat! Ödemeler başlıyor Aydın dikkat! Ödemeler başlıyor

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel'e göre, 2023 yılının sonlarına doğru sıfır ve ikinci el araç fiyatlarında önemli düşüşler yaşandı. Bu düşüş, 2023 üretimli araçların stoklarının azalması ve kampanyaların devreye girmesiyle gerçekleşti. Ancak şu anda stoklarda 2023 üretimli araç kalmadığı ve bayilerde kampanyaların azaldığı belirtiliyor. Ertemel'e göre, şubat ayı itibarıyla stoku azalan araçlarda kampanyalar sona ermiş durumda ve mart ayı itibarıyla stoku olan nadir modellerde kampanyaların sonlanması bekleniyor.

Ertemel, sıfır otomobil fiyatlarının bir miktar artabileceğini ancak 2023 model stokları bitene kadar kampanya ve indirimli fiyatların devam edeceğini öngördüklerini belirtiyor. Ayrıca, döviz kuru, enflasyon ve maliyetlerdeki artışlar nedeniyle sıfır otomobil fiyatlarında bir miktar artış yaşandığını da ifade ediyor. Ancak, alınan önlemler ve mevcut piyasa koşullarıyla spekülatif fiyat artışlarının öngörülebilir seviyelerde kalacağı düşünülüyor.

İkinci el piyasasında ise en çok tercih edilen otomobiller arasında C Segment Sedan aile otomobili olan Fiat Egea başı çekiyor. İkinci el piyasasında özellikle 3 yaşına kadar olan otomobillere talebin arttığı ve ilkbahar aylarında fiyat avantajıyla ikinci el piyasasında toparlanmanın başlayabileceği belirtiliyor.

Şu anda sıfır ve ikinci el araç almanın avantajlı olup olmadığına gelince, Ertemel'e göre, indirimli fiyatlar ve kampanyalar neticesinde bir süre sıfır otomobillerde talep artışı yaşanmış olsa da, kampanyaların sonlanması ve fiyat artışlarıyla birlikte kullanıcı tercihlerinin değişmeye başladığı görülüyor. Ancak, ikinci el otomobil piyasasında sabit kalan fiyatlar, otomobil almak isteyenler için fırsatlar sunabilir. Bu nedenle, otomobil almayı düşünen kişilerin bütçe ve ihtiyaçlarına göre sıfır ve ikinci el piyasalarını değerlendirmesi öneriliyor.