Whatsapp'a iki yeni özellik geliyor Whatsapp'a iki yeni özellik geliyor
Bu karar, kullanıcıların cihazlarını daha uzun süre güncel tutma ve teknolojik yeniliklerden yararlanma fırsatı sunuyor.

Google, bugün Pixel 8'in Gemini Nano'yu alacağını duyurmasının yanı sıra, 7 yıllık güncelleme taahhüdünün nasıl işleyeceğinden de bahsetti. "Google'ın Yapımı" adlı podcast'in son bölümünde Cihazlar ve Servisler Yazılımından Sorumlu Başkan Yardımcısı Seang Chau ile yapılan bir sohbette, 7 yıla varan güncellemelerin nasıl sağlanacağı üzerine detaylar paylaşıldı.

Google, 7 yıllık güncellemelere ulaşabilmek için tedarikçiler ve ortaklar, Android ekibi ve operatörler dahil olmak üzere nasıl bir çalışma yürüttüğünü tekrarladı. Bunun bir yönü, "laboratuvarların bu tür sürekli testleri yapacak şekilde donatılmasını" sağlamaktır. Bir diğer yönü ise her nesil için aynı Tensor yongasını kullanmak, çünkü Google'a göre "yonga seti, yazılım güncellemeleri söz konusu olduğunda muhtemelen en fazla karmaşıklığı üretiyor."

Ayrıca, yıl boyunca beta programlarına ve Çeyreklik Platform Sürümlerine (QPR) geçiş de önemli bir rol oynuyor:

"Artık yıl boyunca bu beta programlarına sahip olduğumuzda, çok sayıda beta test kullanıcımız olduğu için kullanıcılar için güvenilir bir güncelleme sunacağımıza dair çok daha fazla güvenimiz var... ve yıllık sürümlerden bu çeyreklik sürümlere taşıdığımız özelliklerin çalışacağını ve kullanıcılarımız için iyi çalışacağını garanti ediyoruz."

5 yıl (3 işletim sistemi + 2 güvenlik) güncelleme sonrasında 7 yıl güncelleme seçimini yaparken Google, aktif kullanıcı verilerine ve bir Pixel cihazının ne kadar süre kullanımda kaldığına, yeniden satıldığında, aile üyelerine verildiğinde vb. durumlara baktı.

"2016'da piyasaya sürdüğümüz orijinal Pixel'in izlediği yolu ve ilk Pixel'i hala kullanan insan sayısını gördüğümüzde, aslında yaklaşık yedi yıllık bir süreçte oldukça iyi bir aktif kullanıcı tabanı olduğunu gördük. Dolayısıyla, insanlar cihazı kullandıkça Pixel'i desteklemek istiyorsak, yedi yıl o doğru sayı gibi görünüyor."

Son 7 yılın ilerleyen zamanlarında hangi özellikleri alacağınıza gelince, Google ekstra RAM, depolama, yardımcı işlemci veya "başka bir donanım yeteneği" gerektirmeyen yazılım tabanlı özellikler yapmaya çalışacağını söylüyor.

"...desteklenen ürünlere bu özelliği geri getirmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Ve tam olarak bunu yaptığımız bir geçmişimiz var. Eğer bir özellik yalnızca yazılıma dayalıysa, desteklenen cihazlarda kullanılabilir olmasını sağlamaya çalışıyoruz."

Son olarak, Google, Pixel 8'e Gemini Nano'yu getirme kararına dair daha fazla arka plan bilgisi paylaştı. RAM (8 GB vs. 12 GB) gerçekten büyük bir düşünceydi çünkü cihaz üzerindeki LLM modeli çok "bellek yoğun" veya yoğun.

Google, "çok daha kötü bir deneyim sunmayacağımızdan emin olmak için çok test ve doğrulama yapıyor."

"Pixel 8 Pro'da bile varsayılan olarak bellekte tutmadık çünkü orada deneyimi bozmak istemedik. Kayıt uygulamasında Özetle'ye gittiğinizde modelin tembel yüklemesini yapıyoruz. Akıllı Yanıt, modellerin sürekli olarak RAM'de bulunmasını gerektiren bir şeydir, böylece her zaman kullanılabilirler. Gboard Yanıtında modelin yüklenmesini beklemek istemezsiniz, bu yüzden onu sürekli tutuyoruz. Ve bu, elbette, geliştirici seçeneği ardında."