TikTok Amerika'ya meydan okudu, bir özellik daha geliyor TikTok Amerika'ya meydan okudu, bir özellik daha geliyor
Kişisel verilerin mahremiyetine önem veriyorsanız, akıllı telefonlarınızı ve diğer cihazlarınızı bir kenara bırakıp ormanın derinliklerinde bir kulübeye taşınmanın zamanı gelmiş olabilir. Günümüzde, büyük veri şirketlerinin, özellikle Google'ın, hakkımızda her şeyi bildiği bir gerçek. Sahip olduğumuz şeylerden tutun da neler yaptığımıza, hatta gelecekte ne yapabileceğimize kadar geniş bir bilgi yelpazesine sahipler. Bu bilgilerin sadece makul sebeplerle ve gerekli durumlar dışında kimseyle paylaşılmadığını düşünmek rahatlatıcı olsa da, durum her zaman öyle olmayabilir.

Yakın zamanda, ABD hükümetinin, belirli videoları izleyen kullanıcıların kişisel bilgilerini Google'dan talep ettiği ortaya çıktı. İlk bakışta, bu kullanıcıların suç faaliyetlerine karışmış olabileceğini düşünebilirsiniz, ancak aslında hükümetin hedefindeki kişiler net değil.

İstenen bilgiler arasında, isimler, adresler, telefon numaraları, Google üzerindeki aktiviteler ve IP adresleri gibi detaylar yer alıyor. Bu talebin nedeni, "elonmuskwhm" kullanıcı adına sahip, para aklama ve yasa dışı para transferi işi yürüten birini bulmaya çalışmak.

Bunun için yetkililer, insansız hava araçlarıyla haritalama ve karma gerçeklik yazılımları hakkında eğitici videolar yayınladı. Bu videolar, kamuoyuna açık olup, bazıları 30.000'den fazla kişi tarafından izlendi. Yani, herhangi biri tarafından erişilebilen bu videolar aracılığıyla on binlerce kullanıcının verisi risk altına girdi. Bu durum, çevrimiçi soruşturmalar ile kullanıcı mahremiyeti arasındaki dengeyi sorgulamamıza neden oluyor. Ne yazık ki, Google bu verileri açıklamak zorunda kaldı. Eğer kişisel veri mahremiyeti sizin için önemliyse, gerçekten de yapabileceğiniz tek şey, ormanın derinliklerinde bir kulübeye taşınmak olabilir.