Koronavirüs salgını başladıktan sonra tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir dizi önlem alınmıştı. Sokağa çıkma kısıtlaması başta olmak üzere, toplu yapılan etkinlikler, balık tutma, piknik yapma, mangal yakma gibi etkinliklere bir süreliğine yasak getirilmişti.

Yasakların uygulamaya konmasıyla birlikte insanlar evlerinde kalarak dışarı çıkamamış, çıkanlar da piknik, mangal gibi etkinliklerin yanı sıra toplu olarak da bir yerlerde oturamamıştı. Bununla beraber doğada da büyük bir temizlik meydana gelmişti.

İnsanların evde kaldığı dönemde çevre temizliği hissedilir derecede artmış, hava kirliliği oranı da azalmıştı. Bazı bölgelerde ise denizin renginin değiştiği söylenmişti.

Normalleşme süreciyle birlikte insanlar vahşi bir şekilde kirletmeye başladı

Türkiye’de pandemide normalleşme sürecine geçilmesiyle beraber kendisini dışarı atan insanlar çevreyi yeniden eski haline döndürmeye başladı. Doğada yıllardır meydana gelen tahribat, sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte bir nebze olsun giderilmeye başlanmıştı.

Piknik alanları, sahil kenarları çöp içinde kaldı

Yasakların kalkmasıyla beraber kendisini piknik alanlarına, sahillere atan vatandaşlar, geçirdikleri süre içinde bıraktıkları çöpleri almadan evlerine döndü. Alışılmış manzaralar yeniden kaydedildi. İçleri acıtan görüntülere vatandaşlar da sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

Sarıyer Belediyesi : Bu her şeyden önce vicdan meselesi

Sarıyer Belediyesi’nden çevreyi kirletenlerle ilgili yapılan paylaşımda, “Kurtaran doktor var nasılsa’ diye pencereden atlamıyor, ‘Avukat beraat ettirir’ diye kolayca suça karışmıyorsanız ‘Temizleyen var nasılsa’ diye bu çirkin görüntüyü yaratamazsınız. Bu her şeyden önce vicdan meselesi” ifadeleri kullanıldı.