Türkiye'nin gündemini sarsmaya devam eden bir konu depremlerdir, özellikle de İstanbul depremi endişesi her geçen gün artıyor. Bu kapsamda yer bilimciler, Marmara bölgesindeki deprem aktivitesindeki artışı sürekli olarak gözlemlemekte ve toplumu uyarıyor. Geçtiğimiz günlerde, öne çıkan isimlerden biri olan Prof. Dr. Naci Görür, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Görür, TELE1 canlı yayınında yaptığı açıklamalarda şunlara vurgu yaptı: "Küçük depremler genellikle Marmara Bölgesi'nin genelinde bir gerilim altında olduğumuzu gösterir. Beklediğimiz büyük deprem, Marmara Denizi'nin içinde bulunan Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu üzerinde gerçekleşebilir. Adapazarı Körfezi'nden başlayarak Tekirdağ'a kadar uzanan bu 160 kilometrelik fay sistemi içinde önemli bir enerji birikimi olduğunu düşünüyoruz. Bölgede zaman zaman enerji nedeniyle ufak depremler görülebilir."

Aydın'da 2024 yılı hac eğitim semineri yapıldı Aydın'da 2024 yılı hac eğitim semineri yapıldı

Görür, Marmara Denizi'nin güneyindeki kuzey Anadolu fayının enerji biriktirme konusunda kuzey koldan daha zayıf olduğunu belirtti. Ancak bu fayın uzun vadede büyük depremlere neden olduğunu ifade etti. Bu nedenle Marmara Denizi'nin güneyinde yakın bir zamanda büyük bir deprem beklenmese de, kuzey kolundaki depremin güneyi etkileyebileceğini düşündüklerini belirtti.

İstanbul'da minimum 7.2, maksimum 7.5 büyüklüğünde bir deprem beklentisi olduğunu söyleyen Görür, özellikle Adalar Fayı ile Kumburgaz Fayı'nın kırılmasıyla bu büyüklüğe ulaşabileceğini ifade etti. Tekirdağ Fayı'nın daha önce kırıldığını düşünerek bu fayın şu anda deprem oluşturmayacağını tahmin ettiklerini, ancak Kumburgaz Fay Kolu ve Adalar'ın güneyindeki fay kolunda enerji birikiminin olduğunu ve bu nedenle Marmara Bölgesi'nde 7.2 ile 7.5 arasında depremler meydana gelebileceğini belirtti.