Adı üstünde 'ihtiyaç' kredisi! ‘Kredi çıktı’ diye mesaj aldığınızda, bu kredinin üzerine hemen atlamalı mısınız? Bu bir piyango veya loto değil. Öncelikle sizin krediye ihtiyacınız var mı, yok mu? Bunu düşünerek karar verin. Kredi kullanırken bunun bir masrafı ve faizi olduğunu unutmayın. Kredi kullanmanın da bir adabı var!

Zorlanmamalısınız

Ne kadar kredi almak istiyorsunuz? Alacağınız krediyi nasıl ödeyeceksiniz? Bunları planlayın. Aylık ödemeleriniz para durumunuzu zorlamamalı.

Masraf dahil mi?

Faizleri konuşurken yıllık 'masraf dahil faiz oranını öğrendiğinize emin olun. Ve bu rakamı diğer bankaların oranlarıyla karşılaştırın. Aylık yerine senelik konuşmanızı tavsiye ederiz, böylece bir senede size gelmiş olan masraf dahil faiz yükünü kolaylıkla görebilirsiniz.

Çalıştığınız bankayla konuşun

Krediye ihtiyacınız varsa, öncelikle çalıştığınız, maaşınızın yattığı, kredi kartını kullandığınız bankayla görüşün. Genelde sizi tanıyan bankanın güveni size daha yüksek olacaktır. Kredi almanın temelinde güven yatar. Bankanın size güveni oluşmalı ki, bu parayı onlara geri ödeyeceğinize dair içleri rahat olsun. Onlar için fazla risk teşkil etmemeniz esastır.

Başka bankalarla da konuşun

Bir bankadan kredi alamadıysanız, başka bankalara da başvurun. Bankaların kredi verme kriterleri esnek olabiliyor. Faizleri de farklı olabiliyor. Bunlar, bankanın kredi politikalarına göre de dönem dönem değişir. Bu sebeple, ümidinizi kaybetmeyin!

Herkesin bir karnesi var

Kredi veya kredi kartı kullanan herkesin, Kredi Kayıt Bürosunda bir `karnesi' var. Bu karnede, ödeme gücü; gelir, gider, geçmiş ödeme performansı, ödeme alışkanlıkları, mevcut risk, kredi skoru, medeni durumu, mezun olduğu okul, oturduğu il, çocuk sayın, araba sahipliliği gibi bilgileri ve varsa teminat, kefil olduğu hesaplarının dökümü yer alıyor.