CHP’li Akın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Çiftçimiz ekse mi ekmese mi, tarlasını sürse mi sürmese mi bilemiyor artık. Ekse mahsulü para etmeyecek, ekmese hem kendisi hem de kentlerimizde yaşayan milyonlarca insan gıdaya erişim sorunu yaşayacak.
Ancak şimdiden hem gıda, hem de gıda üretim maliyetlerine akaryakıt fiyatlarından dolayı %15 zam beklentisi oluştu bile.
Bu yıl ekim yapan çiftçi sayısının 130 bine yakın düşeceği öngörülüyor. Zaten son beş yıldır da düzenli olarak düşüyor. Düşünsenize sevgili dostlar 130 bin aile tarımdan geçinmeyi ve üretmeyi bırakıyor.
Nasıl bırakmasın peki?
Bakın size çok net rakamlar vereceğim:
Çiftçinin en fazla kullandığı gübrelerden birisi; amonyum sülfat Haziran 2020’de tonu 940 liradan satılıyormuş, bugün tam 3100 lira, yani %230 artmış.
Yine DAP 2250 liradan satılırken, bugün 6900 lira, yani %206 zamlanmış. Üre gübresi 1800 liradan, 5500 liraya çıkıp %205 zam görmüş.
Şimdi bu ziraatçı nasıl üretsin soruyorum? Asla bir tarım politikası üretememiş olan AKP hükümetleri, sonunda üretemez hale de getirdi milletimizi.
Peki, ziraat kökenli AKP Aydın vekili, Posacı’ya soralım:
Sayın Posacı, halen ziraat ile ilginiz kaldı mı bilmiyorum ama gübre fiyatlarındaki artışa ne diyorsunuz? Ya da “hayır rakamlar doğru değil” diye biliyor musunuz? Diyemiyorsunuz değil mi? Konu millete çektirdiğiniz çileye gelince diliniz lal oluyor. Ağzınızı bıçak açmıyor. Çünkü söyleyebileceğiniz tek cümle kalmadı, bahaneler tükendi. Geriye kala kala “değerli beceriksizliğiniz” kaldı.
Sonra markete pazara müfettiş gönderip milletin gözünü boyayacağınızı zannediyorsunuz. Haydi oradan! Maliyetleri düşürün maliyetleri, düşürün ki çiftçi üretsin.
Kıymetli ziraatçı kardeşlerim belki bu yılda zorlanacaksınız ama inşallah önümüze koymaya mecbur kalacakları sandıkla, önümüzdeki yıldan itibaren, millet ittifakıyla, ürettikçe kazanacak, kazandıkça daha çok üreteceksiniz. Köylümüz de, şehirlimiz de refaha, bolluğa, rahata kavuşacak, hiç merak etmeyin.