Merkez üssü Ege Denizi açıkları olan 6.9 şiddetindeki depremin ardından Kuşadası ve Söke’de bazı okullarda hasar meydana geldi. Kolonları patlayan, sıvalarında çatlaklar oluşan okullar nedeniyle veliler büyük tedirginlik yaşadı. Kuşadası’nda bazı okullar boşaltılırken, bazı okullar için de yıkım kararı çıktı. Söke Nebahat Alpan İlkokulu’nda ise kolonlar patladı, sıvalarda geniş çatlaklar meydana geldi. Deprem sonrası yapılan incelemede, okul binasının kolon demirlerinin de oksitlenmeye bağlı olarak tüm özelliğini yitirdiği, bağlantılarının birbirinden ayrıldığı görüldü.

Veliler imza kampanyası başlattı

Nebahat Alpan İlkokulu’nda çocukları öğrenim gören veliler, okulun son halini gördükten sonra basın açıklaması yaparak yetkilileri göreve davet etti. Çocuklarını bu binada eğitim görmeye göndermeyeceklerini söyleyen veliler, okulun yıkılıp yeni baştan inşa edilmesini istedi. Olası bir depremde çocukların başına gelebilecek olumsuzluktan yetkilileri sorumlu tutacaklarını söyleyen veliler, okulda yapılacak herhangi bir güçlendirme çalışmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Skandal: 2018’de yüzde 39 dayanıksız raporu verilmiş

Öte yandan, Söke Nebahat Alpan İlkokulu’nda 2018 yılında inceleme yapıldığı ve inceleme sonucunda okulun yüzde 39 oranında depreme dayanıksız olduğu şeklinde rapor verildiği öne sürüldü. Okul önünde basın açıklaması yapan veliler, raporun yüzde 40 olarak verilmesi halinde yıkım kararı çıkması gerektiğini, yüzde 39 oranının kasıtlı verildiğini iddia etti.