Koronavirüs vaka tablosu her geçen gün ağırlaşıyor. Ülkede aktif hasta sayısı ve yoğun bakımda tedavi görmesi gereken hasta sayısı hızla artıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son verilere göre, vaka sayısı 379 bin 775’e, can kaybı da 10 bin 402’ye yükseldi. 2 Kasım itibariyle erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68.5’e yükseldi. Yoğun bakım servislerinde yaşanan doluluğa ilişkin uyarılar peş peşe gelmeye başladı.

BirGün'den Burcu Cancus'nun haberine göre, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yoğun bakım doluluk oranı artıyor. Entübe hasta sayısı artıyor. Yoğun bakım yatak sayısında böyle giderse önümüzdeki günlerde ciddi bir ihtiyaç olacak. Kalabalık yerlerden uzak durun” uyarısında bulundu.

BAKANLIK VERİLERİ AÇIKLAMALI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, yoğun bakım servislerinde yaşananları anlattı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verileri şeffaf bir şekilde açıklamasını isteyen Pala, şunları söyledi:

“2 Kasım’da açıklanan verilere göre yoğun bakım doluluk oranı yüzde 51.7. Erişkin yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 68.5. Bizim esas almamız gereken veri, erişkin yoğun bakım doluluk oranı. Bu veriler özel sektörü de kapsıyor. Yoğun bakım doluluk oranını öğrenmemiz için kamu hastaneleri ve kamu üniversitelerindeki doluluğun açıklaması gerekiyor.

Türkiye’deki yoğun bakım yataklarının yüzde 41’i özel hastanelerde bulunuyor. Özel olarak takip ettiğim için İstanbul ve Bursa’da yoğun bakım doluluk oranlarının fazla olduğu bilgisine sahibim. Ama bu verileri Sağlık Bakanlığı şeffaf olarak açıklamalıdır ki bizler de bilimsel analiz yapabilelim. Açıklanmadığı için matematik sorusu çözer gibi açıklanan veriler üzerinden analiz yapmaya çalışıyoruz.”

CAN KAYBI ARTTI

“Yoğun bakım yatağı açarak sorunu çözemeyiz” diyen Pala, sözlerini şöyle tamamladı:

“İngiltere’de temel ihtiyaçlar dışında bir ay süreyle sokağa çıkma yasağı, Almanya’da da bir aylık ciddi kısıtlamalar getirildi. Türkiye’de yapılması gereken, toplumsal hareketliliğin kısıtlanması. Değişik illerden gelen bilgiler doğrultusunda son bir hafta içerisinde pozitif vaka sayısının arttığını biliyoruz.

Bakanlığın açıkladığı tabloya göre de hem hasta sayısının hem de can kaybının hızla artığı görünüyor. Hızla önlem alınmalıdır. Bugün tedbir alınmaya başlasa bunun etkisini iki hafta sonra görebileceğiz. Eğer bu sürece müdahil olunmazsa ‘hekim yoğun bakım için hasta seçmek zorunda kalır’ demiyorum ama yoğun bakım kapasitesinin yanıt vermekten uzak olacağını görüyorum. Yoğun bakımlar yetersiz kalabilir.”