Diş hekimleri, diş beyazlatma işlemi ile hastaların daha estetik bir gülüşe kavuşmalarına yardımcı olabilir. Diş beyazlatma ile hastaların gülüşleri güçlendirilebilir.

Daha beyaz ve daha parlak bir gülümseyiş; pek çok kişinin kendini daha mutlu hissetmesini, kendilerine duydukları özgüveninin artmasını sağlar.

Uygulaması oldukça basit olan diş beyazlatma, minimal invaziv bir kozmetik prodesürdür. Diş hekimleri tarafından uygulanan bu prosedür ile hastaların kendini daha genç ve çekici hissetmeleri de sağlanabilir.

Bebeklik döneminde dişler; yetişkinlik dönemindeki dişlerimize nazaran daha beyaz olma eğilimindedir. Yaşımızın ilerlemesine bağlı olarak dişlerimizde sararmalar, lekelenmeler ve renk koyulaşmaları meydana gelir. Beyaz dişlere sahip olan insanlar, koyu ve sarı dişi bulunan kişilere nazaran bize daha genç ve güzel görünürler.

Dişlerin zamanla sararmasının ve renklerinin koyulaşmasının birden çok nedeni olabilir. Düzenli antibiyotik kullanımı, genetik etmenler, sigara vb. tütün ürünlerinin kullanımı, asitli ve şekerli gıda ve içeceklerin tüketimi, dişlerde kararmaya neden olan en önemli etmenlerdir. Bununla birlikte yaşlanmayla birlikte dişler, iyice koyulaşmaya başlar.

Yüksek seviyede florürlü diş macunu kullanımı, diş çürümeleri, çocukken kullanılan antibiyotikler, gelişim bozuklukları, dişe uygulanan birtakım restorasyonlar, diş köklerine dair kanal sorunları ve dişlerin travmaya maruz kalması vb. faktörler; dişin iç renginin değişmesine yol açabilir.

Şekerli ve asitli yiyecekler, sigara; dişlerde renk değişimini tetikleyen en önemli dış etmenler arasında yer alır.

Sigara kullanımı, çay, kahve tüketimi, taneli yiyeceklerin tüketimi, havuç ve portakal vb. koyu pigment içeren besinler de dış dişlerde renk değişikliğini beraberinde getirir.

Diş renginde koyulaşma ve sararmaya neden olan bir diğer önemli etmen ise ağız kuruluğudur. Tükürük eksikliği, diş minesinin daha az protein alması anlamına geldiğinden ağız kuruluğu şikayeti bulunan hastalar, dişlerinde sararma ile karşılaşma riski altındadır.

Ağız yoluyla nefes alan, burun pasajları tıkalı olan kişilerde tükürüğün az salgılanması ve ağız kuruluğuna sıklıkla rastlanması, diş renginin sararmasının en önemli nedenlerindendir.

Dış maddeleri emerek, absorbe eden dişlerimiz, süngerimsi bir yapıya sahiptir. Dişlerimizin de tıpkı süngerler gibi nefes almalarını sağlayan gözenekleri mevcuttur.

Ağza giren her renk, dişlerimizdeki bu gözeneklerden içeriye girer. Şarap, kahve ya da çay içtiğimizde bu içeceklerin renkleri diş gözeneklerimiz tarafından emilir ve dişin içine sızar.

Zamanla dişlerde yoğunlaşan sızmalar ve lekelenmeler; dişlerin koyulaşmasına ve sararmasına neden olur.

Önlem alınmadığı ya da tedavi edilmediği takdirde dişlerdeki bu sararma ve koyulaşmalar kendiliğinden geçmezler.

Diş beyazlatma esnasında kullanılan, özel olarak formüle edilen diş beyazlatma jelleri; dişler tarafından emilir ve dişlerdeki gözenekleri hafifçe yukarı iter. Böylelikle dişlerdeki sararmalar ve renk koyulaşmaları de yok edilmiş olur.


Kaynak: http://www.adadent.com.tr/dis-beyazlatma