Cem Celil Lale/HaberAydın

Türkiye’de gündem son yapılan elektrik ve doğalgaz zamları. Dün sabah saatlerinde elektrik üretimi gerçekleştiren santrallere 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49,5 doğalgaz zammı yapılmıştı. Dün akşam saatlerinde ise elektrik ve doğalgaza konutlarda yüzde 9, sanayide ise yüzde 14 olmak üzere zam yapıldı. Ekonomistler elektrik/gaz fiyatlarına yapılan zammın enflasyona 35-40 baz puan etki edeceği görüşünde.

“Isınmak için ateş mi yakalım?”

Yapılan yeni zamlarla artık Türkiye’de yaşamanın bir lüks haline geldiğini söyleyen vatandaşlar, “Bu yapılan zamlarla zaten doğrulmayan belimiz iyice büküldü. Vatandaşın aydınlanmak için gaz lambası kullanmasını, ısınmak için ateş yakmasını, seyahat etmek için ata binmesini istiyorlar herhalde. Artık zamlardan yorulduk” ifadelerini kullandı.

Önce elektrik, ardından da doğalgaz zammı sonrası ay sonunu kara kara düşünen vatandaşlar temel tüketim kalemlerinden alınan verginin hafifletilmesini istiyor.

Akaryakıta da zam yapıldı

Türkiye ekonomisi tarihi günlerden geçiyor. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, gece yarısından itibaren benzine 22 kuruş, motorine ise 14 kuruş zam yapıldığını duyurmuştu. Bu zam devlet bütçesinden feragat edildiği ve başka ürünlerin vergileri artırıldığı için pompaya yansımayacak. Şayet yansıyor olsaydı benzinin litresini 6 lira 68 kuruştan alıyor olacaktık. Motorin ise 6 lira 1 kuruştan satılacaktı.

AK Parti milletvekilleri sessizliğini koruyor

Konuyla ilgili iktidar partisinin Aydın milletvekilleri Mustafa Savaş, Bekir Kuvvet Erim, Metin Yavuz ve Rıza Posacı sessizliğini koruyor. Zamlarla ilgili konuşmaktan kaçınan Aydın milletvekillerinden açıklama bekleyen vatandaşlar, “Aydınlılar olarak elektrik, doğalgaz ve akaryakıtta yapılan zamlardan şikayetçiyiz. Zaten zor şartlarda geçinmeye çalışıyoruz. Üzerimize binen vergi yüküyle ilgili mecliste çalışma yapmalarını istiyoruz. Dün aldığımız akaryakıt ile bugün aldığımızın arasında fiyat farkı var. Bu kadar hızlı zam yapılan bir başka ülke var mıdır bilmiyoruz. Artık yeter” ifadelerini kullandı.