Evde yokken, faturadan tasarruf etmek için kombiyi kapatmak doğru bir uygulama mı? Bu yöntem faturada avantaj mı yoksa dezavantaj mı sağlıyor? Doğal gazdan daha fazla verim almanıza yardımcı olacak bazı öneriler işte sizlerle....

Didim’de elektrik kesintileri yapılacak Didim’de elektrik kesintileri yapılacak

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Levent Bilir’den kombi kullanıcıları tarafından merak konusu olan sorulara yanıt geldi. Bilir,  evlerde ısınmak için kullanılan doğal gazdan daha fazla verim alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı;

“Enerjiden tasarruf sağlamak isteyen kombi kullanıcıları, ilk olarak konutun izolasyonu yaptırması gerekmektedir. Yeterli şekilde izolasyonu olmayan binada, iç ortam sıcaklığı pek sağlanamaz. Sıcaklıklarında değişkenlik olan konutlarda enerji tüketimi daha fazla olacaktır. Tam olarak bu neden dolayı da  Konutlarda izolasyon olması önemli bir husus” dedi.

Bilir, ilerleyen tarihlerde konut izolasyonun zorunlu hale geleceğine dikkat çekerek, ısı kaybı az olan binalarda yakıt tüketiminin daha az olacağını dile getirdi.

Faturadan tasarruf sağlamak için doğal gazı kullanırken kombiyi aralıklı olarak çalıştırmak yanlış bir düşüncedir. Evet bakıldığı zaman yakıt tasarrufu sağlar gibi görünse de kombi ısıtma yapmadığı için evin duvarlarının soğumasına neden olacaktır. Bu nedenden dolayı da kombiyi devamlı fakat düşük ayarda çalıştırmak yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

Kombinin sıcaklık ayarı kullanıcıların kendi sıcak konforuna göre ayarlanması gerektiğine çeken, Bilir, “Bu sıcaklığı ayarlanırken duvarların sıcaklığını da dikkate alınması gerekmektedir’ dedi  

Bilir, yaşam alanları ortalama olarak 21-22 santigrat derece olarak düşünülmektedir. Fakat bu durum kişilerin tercihine göre  20 santigrat olarak konfor sıcaklığı düşürülebilir.

Sıcaklığın sabit olarak evin içerisinde kalması için belirtilen konfor sıcaklığına göre ayarlanan kombiler, sürekli düşük kademede çalışarak, doğal gazdan tasarruf sağlayacak bir çözüm önerisidir.

Tüm bunlara ek olarak evin daha az kullanılan bölgeleri (banyo, hol ve giyinme odaları gibi alanlar) 18 santigrat dereceye kadar düşürülebilir.

Kaynak: f5haber