Köprü ve otoyol ücretlerine 1 Ocak 2024 itibarıyla zam yapıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından yapılan açıklamaya göre, kamuya ait otoyol ve köprülerde geçerli olacak yeni tarifeye göre, otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yüzde 76 oranında zam yapıldı. Ayrıca, Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yapılan otoyol ve köprülerde ise geçiş ücretlerine yüzde 50 oranında zam uygulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 yılında otoyol ve köprülere zam yapılmayacağı yönündeki açıklamasına rağmen, KGM tarafından 24 Ekim 2023'te yapılan zam duyurusu ve ardından gelen tepkiler üzerine 25 Ekim'de zam iptal edilmişti. Ancak, 1 Ocak 2024'te geçerli olacak yeni düzenlemeyle birlikte köprü ve otoyol ücretlerinde zam yapıldı.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Üretici Fiyat Endeksi'nde yaşanan yükseliş, otoyol bakım-onarım maliyetlerindeki artış ve köprülerde yapılan büyük bakım onarımlarının etkisiyle geçiş ücretlerine zam yapıldığı belirtildi.

Yapılan düzenlemeye göre, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyol ve boğaz köprülerinin geçiş ücretleri ortalama yüzde 76 oranında artırılırken, YİD Modeli ile yapılan otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri ortalama yüzde 50 oranında artırıldı.

Otomobil için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyollarda en düşük geçiş ücreti 9,00 TL, en yüksek geçiş ücreti 84 TL olarak belirlenirken, YİD projelerine ait köprülerde ise Osmangazi Köprüsü'nde 290 TL, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 295 TL, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde 35 TL olarak belirlendi.

Araç sınıflarına göre köprü geçiş ücret tarifeleri resmi internet sitesi www.kam.gov.tr adresinde detaylı olarak yayımlandı. Yeni tarifeler, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.