Aydın’da restoran ve yemek fabrikası olarak hizmet veren özel bir firmada görev yapan Gıda Mühendisi Miray Tunak, ilin önemli tarım ürünlerinden biri olan kırmızı pancarı sevdirmek için pandemiden sonra yaptığı çalışma ile her gün pancar menüde kırmızı pancara da yer verdi. Bu süreçte kırmızı pancarın faydalarını tek tek anlatmaktan da geri kalmayan Gıda Mühendisi Tunak’ın tavsiyesi ile şifa niyetine kırmızı pancar tüketmeye başlayan pek çok kişi daha sonra hem tadı hem de faydaları nedeniyle menülerde kırmızı pancar istemeye başladı. Görev yaptığı firmanın resmi kurumların yanı sıra özel sektöre de yemek hizmeti verdiğini belirten Tunak, faydaları saymakla bitmeyen kırmızı pancarın artık her yemekte sofralarda yer aldığını belirtti.

Sağlıklı bir yaşam için öncelikle doğal beslenmenin şart olduğunu belirten Gıda Mühendisi Tunak, “Pandemiden sonra ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde başta beslenme alışkanlıkları olmak üzere pek çok şey değişti. İnsanlarımız hasta olduğunda acı ilacı içiyor, ancak sağlıklı iken oldukça lezzetli olan doğal gıdaları tüketmiyor. Gerek hizmet verdiğimiz kişilerin sağlığını korumak gerekse iş verimini arttırmak için menülerde kırmızı pancara da yer vermeye başladık. İlk etapta alışık olmayanlar yadırgasa da bir süre sonra Aydın’da kırmızı pancar oldukça çok sevilmeye başlandı. Şimdi tadının yanında sağlık için tüketenler çoğaldı” diyerek pandemiden sonra kırmızı pancara olan ilginin arttığını söyledi.

Faydaları saymakla bitmiyor

Kalorisi, düşük yağ oranı, vitamin ve mineral açısında oldukça zengin bir besin olan kırmızı pancarın içeriğindeki folat, manganez ve bakır nedeniyle sağlık dostu olduğunu belirten Gıda Mühendisi Miray Tunak, “Kırmızı pancarın içeriğinde bulunan nitrat sayesinde vücutta bulunan kan damarları genişleyerek, kan akışının sağlanmasını ve kan basıncının düşmesinde etkili olmaktadır. Bu durum kalp hastalığı ve felç riskinin azalmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra verdiği enerjiden dolayı sporcuların tüketmesi de önemle tavsiye edilir. Önemli miktarda karbonhidrat içeren kırmızı pancar, enerji metabolizmasının doğal yapı taşı olarak bilinir. Kırmızı pancar beyin sağlığı açısında da oldukça faydalıdır. Lif açısından zengin olduğu içi kilo verme sürecine katkı sağlar. Kırmızı pancarda bulunan magnezyum ve potasyum, vücuttaki fazla suyu dışarı atmaya yardımcı olarak şişkinlik oluşmasını önler. İçerdiği demir miktarı sayesinde anemiyi önlemeye yardımcı olarak kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesini sağlamaktadır. İlimizde bolca yetişen, aynı zamanda oldukça uygun fiyata pazarlarda bulunan kırmızı pancarı sevdirmek için çalışma başlattım. Ve başarılı olduk. Çocukluğumuzda ninelerimizin yaptığı şekilde pancarı sofralara taşıdık. Artık pek çok kişi severek tüketiyor” diyerek son yıllarda kırmızı pancarın da değerinin arttığını belirtti.