Gazete Memleket olarak AK Parti Didim Belediye Başkan Adayı Kadri Kabak ile yerel seçim süreci kapsamındaki çalışmaları, projeleri, Didim için hazırladığı projeler ve merak edilen bazı konuları masaya yatırdık. Röportajımızda Didim’i yaşanabilecek bir huzur kenti yapabilmenin mümkün olduğunu belirten AK Parti’li Kabak, Didim’in 20 yıldır önündeki fırsatları ıskaladığına dikkati çekerek, “Bu toprakların AK Parti'ye, Cumhur İttifakı’na ve yeni bir başlangıca, yeni bir döneme ihtiyacı var” dedi.

Didim için hazırladığı projeleri hayata geçirmesi için Cumhur İttifakı AK Parti Aydın Büyükşehir Mustafa Savaş ile birlikte seçimleri kazanmanın önemine dikkat çeken Kabak, “Büyük projeler büyükşehirle birlikte gelir. Düşünün 20 yıldır CHP burada. 20 yıldır CHP ne yaptı yani?20 yıldır AK Parti ne yaptı diye soran klasik CHP’lilere soruyorum; Alt yapınızı mı yaptı, çöpünü mü topladı, park mı yaptı, sinek derdinden mi kurtuldunuz, böcek derdinden mi kurtuldunuz, kanalizasyon derdinden mi kurtuldunuz, sokak hayvanlarının derdinden mi kurtuldunuz? İnsan böyle olunca otomatik olarak kendini yerel düzleme çekiyor. Çünkü yereldeki sorun birebir ilgilendiriyor. Yani bir insan için en büyük sorun nedir? Banyoda en üst kattan su damlıyorsa bu birinci sorunu. Yeter ki o sorunu kişiye göster ve çözümü sunabil. Zaten soruna odaklanıldığında kişi de algısal olarak hemen buna kitleniyor” şeklinde konuştu.

“DİDİM’DE BELEDİYECİLİK ANLAMINDA YERİNDE SAYIYOR”

Söke Belediyesi iftiraya dur dedi: Karalama ve iftiradan öteye gidemez Söke Belediyesi iftiraya dur dedi: Karalama ve iftiradan öteye gidemez

Didim’in çok büyük potansiyeli olan bir ilçe olduğunu belirten Kabak, “Didim ne yazık ki önünde fırsatları 20 senedir ıskalamış bir şehirdir. Yani yerel yönetim anlamında dört dönemdir ıskalamış bir şehir. Didim 402 kilometrelik bir alanda bakir kalmış şekilde öylece duruyor. Egenin incisi diyoruz ya hakikaten Egenin incisi bir yer. Aslında bir hazinenin üstünde oturuyoruz ama biz bunun farkına varamamışız. Bu bakımında Didim’de belediyecilik anlamında son 20 senede yapılan hiçbir şey yok desem inan ki abartmış olmayız. Dün sanayi sitesine gittik. Ne yazık ki inanın Ukrayna'nın savaştan çıkmış en kötü bölgesi gibi. Sanayi sitesi demeye bin şahit ister. Bundan 5-6 ay önce kentleşme ile ilgili olarak bu konulara ilişkin hayallerimiz, düşüncelerimiz olduğundan bu kapsamda bir eğitime katıldım. Orada özetle şunu diyordu anlatıcı; Bir kentin girişi yani garajı, otogarı varsa, köprüleri varsa, tünelleri varsa meydanları bir şeye benziyor ise o kentte bir kent kimliği var demektir ve  gelecek vaat etmektedir. Bizim Didim’in girişi içler acısı halde. Otogarımız içler acısı. Köprü, tünel yok. Kent meydanımız diye bir meydan var. Aslında meydan demek ona ne kadar uygun bilemiyorum. Sadece bir toplanma alanı gibi. Orası toplanma alanı. Yani birçok meydan tabir edilen yerler esasında kültürel anlamda da güzelce donatılır. Ama Didim’de böyle bir durum söz konusu değil” dedi.

“DİDİM VE AYDIN’IN EMİN ELLERDE OLMASI ŞART”

Didim'in en önemli lokasyonlarından olan Yalı Caddesi’nde geçtiğimiz günlerde seçim çalışması yaptığını belirten Kabak, “Orada esnafın derdi ne biliyor musunuz? Esnaf yazın hamam böceğinden geçilmiyor diyor. Bu kadar basit bir sorun, bu kadar küçük bir sorun. Ama o esnafın en önemli sorunu. Oysa bu kadar küçük sorunun bile çözüme kavuşturulamadığı Didim’e geçtiğimiz haftalarda gelen Kültür Turizm Bakanımız da belirtti, Mustafa Savaş Başkanımız da belirtti. Hem bakanlığın hem de hükümetin radarında olan Didim, özünde turizm potansiyelini ortaya koyabilecek önemli bir alandır. Önemli bir önemli bir coğrafyadır. Yani tüm Ege Akdeniz sahilinde yeni bir küçük bir Antalya yapılabilecek ikinci bir ilçe yok. Arazisiyle havasıyla, deniziyle, suyuyla vesaire tüm unsurlarıyla ikinci bir şehir yok. İkinci bir kent yok. Dünya’da iki tane cennet var deniliyor. Biri Didim, biri Kaz Dağları. Yani bu fırsatı, bu imkanı, bu Didim niye yakalamasın? Önümüzdeki dönemde turizm master planını hızlı bir şekilde yapabilmemiz gerekiyor. Yani kentimizin bir kimliği olabilmesi gerekiyor. Yani kimliksiz bir kent haline dönüşmemesi gerekiyor. Yani bunlar için tabii ki hem Didim'in hem Aydın'ın emin ellerde olması gerekiyor” dedi.

“BU TOPRAKLARA BORCUMUZ ÇOK”

“Yani Didim'de şehri emin biz Aydın'da da şehri emin Mustafa Savaş olduktan sonra inanın ki Aydın'ın da Didim’in de kaderi değişecek” “Ben bu topraklarda doğdum, babam bu topraklarda doğmuş. Annem, büyüklerim, hep atalarım bu topraklarda yatıyor. Bu topraklara inan ki borcumuz çok. Yoksa bu borcumuzu ödeme gayesi olmasa inanın ne benim ne Mustafa Savaş başkanımızın da böyle bir makama mevkiye  ihtiyacımız yok ama bu toprakların AK Parti'ye, Cumhur ittifakına ve yeni bir başlangıca, yeni bir döneme ihtiyacı var” diye konuştu. Didim'de olgunlaşmış girişimciler ve yatırımcılar olduğuna da dikkati çeken Kabak, “Yeter ki biz bu yatırımcıların ve girişimcilerin yolunu açan biz vizyonla ilçeyi yönetebilelim. Yani sektörlerin, turizmin, inşaatın, diğer alanların, tarımın yolunu açtık mı gerisi kolay. Bu yoldan insanlar koşar adım geçecekler. Sadece bu konuda bize bir irade göstermek kalıyor. Yani un var, yağ var, şeker var. Bunu helvaya dönüştürmek gerekiyor. Unu tek başına kullanırsanız bir tat alamıyorsunuz. Yağı, şekeri aynı şekilde kendi başına kullanırsanız hiçbir anlam ifade etmiyor. Ama usta bir elde, usta bir ekiple bunu karıştırır, güzel bir helva olarak sunarsanız herkes ağız tadıyla bu unsurdan, bu üründen kullanıp yiyebilir” dedi.

Didim’de 5 yıl içerisinde geride kalan 20 yılda yapılmayanları hızlı bir şekilde mesafe alıp kapatmaları gerektiğini söyleyen Kabak, “Aradaki açığı sonlandırma imkanımız, fırsatımız da var. Bize bu konuda hükümet kanadından da büyükşehrimizden de, Mustafa Savaş ve ekibimizden de sonsuz destek var. Mustafa Savaş, buradaki konuşmasında belirtti. Dedi ki; Didim'de Kadri Kabak’a kazandırın. Ben Didim'in Kadri Kabak’ın emrinde olacağım” dedi.

“DİDİM İÇİN HERŞEYİ AYRINTILARIYLA PLANLADIK”

Mustafa Savaş ile çok kaliteli bir takım arkadaşı olacaklarını kaydeden Kabak, “Yani onun tecrübesinden, birikiminden, yol göstericiliğinde Didim ziyadesiyle faydalanacak ziyadesiyle. Yani Didim uçacak desek abartmış olmayız yani. Ama bu yapı tabii ikili bir şekilde kurulması gerek. Hem Didim hem Büyükşehir Belediyesi. Çünkü tek kanatlı uçak açamıyor. Yani bir kanadı Didim ise diğer kanadı da Büyükşehir. Ben bunu gözlemliyorum. Seçim çalışmalarımız kapsamında bugüne kadar 68 bin kişiyle bugüne kadar birebir temas etme fırsatı yakaladım. İnsanlar mutsuz, insanların bir değişim beklentisi var. Bu değişim beklentisine hazır. Biz bu değişim beklentisini sağlıklı bir şekilde seçimlere kalan son 24 gün içerisinde yönetebilir isek insanlarımız Didim'e ilişkin hayali olan, Didim'e ilişkin umudu olan, Didim'e ilişkin duygu ve düşünceleri olan, Didim'e bağlı olan insanları başa geçirecektir. Biz geçtiğimiz sürede 9 farklı kategoride 41 tane proje açıkladık. Kimseyi ya da hiçbir unsuru gözardı etmedik. Doğalgazdan su problemine, altyapıdan kanalizasyona, kütüphanesinden ücretsiz internete kadar parklarından bahçelerine, hobi bahçelerinden kültür alanlarına kadar, kütüphanesine kadar her şeyi ayrıntılarıyla planladık” diye konuştu.

“DİDİM’DE FAL FESTİVALİ DÜZENLEYECEĞİZ”

Didim’in Aydın'da kütüphane olmayan iki ilçeden biri olduğunu söyleyen Kabak, “Didim’de 100 bin 89 nüfusa kayıtlı vatandaş yaşıyor. Burada bir kütüphanemiz yok. Biz dijital çağa uygun bir kütüphaneyi kazandıracağız. Biz göreve başladığımızda mesela ilk hafta istihdam ofisini belediyede kuracağız. Yani iş arayan insanlar var, eleman arayan insanlar var ama buluşma noktaları yok. Dün mesela buradaki balık çiftliklerine öyle bir ziyarete gittik. Toplamda orada 300’e yakın çalışan var Oradaki yetkili dokuz tane güvenlik görevlisi arıyorum, bulamıyorum diyor. Belediye İstihdam Ofisi göreve geldiğimizin 10. gününde açıldığı zaman bu ofis buluşturacak, birleştirecek ve iş ve istihdam sağlayacak. Mesleki Eğitim Merkezi ile birlikte de ne yapacağız? Piyasanın ihtiyacı olan mesleklerde, alanlarda yoğun bir meslek edinme kursu düzenleyeceğiz. Didim’de ilk defa Maraton koşusu da gerçekleştireceğiz. Ondan sonra geleneksel hale getireceğiz ve Didim'in adını duyuracağız. Bir tane festivalimiz var Didim'de. Onun adı da Vegan Festivali. Biz bunu beşe çıkaracağız. Kahve ve unsurlarına ilişkin aileye yönelik olarak zeytin ve zeytin ürünlerinin de ön planda olacağı festival olacak.Yani kahvehane kültürü anlamında değil. Didim antik dönemde ünlü bir kehanet merkezi olarak biliniyor. Didim’de bu kapsamda fal festivali düzenleyeceğiz. Ünlü medyumlar Didim’e akın edecek. Bu Dünya’da da bir ilk olacak” dedi.

Didim’de her iki ayda bir festival düzenleyeceklerini ve ayrıca Apollon Tapınağı'nın kentsel amaçlı imar planını yine bakanlık ve büyükşehir belediyesi eliyle gerçekleştireceklerini söyleyen Kabak, “Orası sürekli olarak yaşanabilir bir bölge olacak. Sene boyunca Apollon Tapınağı canlı olacak. Bunun yanında her sene 18 Mart günü Didim deki tüm lise son sınıf öğrencilerimizi alıp Çanakkale'ye götüreceğiz. Her yıl 18 Mart'ta lise son sınıf öğrencilerimizin tamamını yani bu toprakların, bu ülkenin hangi şartlarda kurulduğunu, ne mücadelelerden geçtiğini oraya gidip görmeleri için taşıyacağız” diye konuştu.

“DİDİM TURİZMDEN 12 AY BOYUNCA FAYDALANACAK”

Haftasonları İzmir'den, Aydın'dan, Söke gibi çeşitli yerlerden ücretsiz otobüs kaldırarak Didim’e bin kişiyi taşıyacaklarını söyleyen Kabak, “Toplamda yirmi otobüs kaldırdığımız da bin kişi ediyor. Bin kişiyi ücretsiz olarak buraya taşıyacağız. Karşıyaka'dan, Bostancı'dan diyelim ki bir otobüs kalkacak ücretsiz olarak gelecek Didim'e. Akşamda onları geri götürecek günübirlik. Bu yaklaşımla birlikte insanlar gittiği, gördüğü yeri, en az yedi kişiye anlatıyorlar. Ortalama olarak bin kişi getirdiğiniz haftada gelenler dönüşte yedi bin kişiye anlatacak. On hafta, yirmi hafta bu şekilde yaptığınızda zaten hafta sonları da Didim'in keyifli olduğu, Didim'de hafta sonları vakit geçirebileceğini gösteren bir unsur olacak. Zaten belirli bir süre sonra bu insanlar birbirini tetiklemek suretiyle, belki de yeni bir sefer düzenlemeye gerek kalmadan haftasonları buraya gelmiş olacak. Didim’in yaz turizmi dışında hafta sonu turizmini de canlı tutabilmesini önemsiyoruz. Didim'de turizm sezonu ile birlikte 12 ay boyunca turizmden istifa etmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

“DİDİM’İ YENİ UFUKLARA HEP BİRLİKTE TAŞIYACAĞIZ”

“Didim’i yaşanabilecek bir huzur kenti yapabilmek mümkün” diyen Kabak, “Bunun için dört dönemdir Didim sırasını bekliyor. Bir dönem daha sırasını beklemesin. Kadri Kabak’ı desteklesinler, Büyükşehir'de de Mustafa Savaş'ı desteklesinler. İnanın ki Didim'in geleceği aydınlanacak, geleceği çok daha parlak olacak. Yolu çok daha açık olacak. Yani hemşerilerimiz bize 31 Mart günü 5 dakikalık bir destek verecek. Biz onlara hem Didim'de hem büyükşehirde 5 yıl boyunca hizmetkar olacağız. Didim’i 7/24 saat çalışmak suretiyle yeni ufuklara hep birlikte taşıyacağız” şeklinde konuştu.