Teknoloji dünyasında sıkça dile getirilen bir iddia, tam tamına yarım yüzyıl boyunca enerjisini koruyabilecek bir pilin icadı. Bu iddia, teknoloji meraklılarını olduğu kadar sürdürülebilir enerji çözümlerine odaklanan herkesi de ilgilendiriyor. Ancak, bu pil gerçekten var mı ve vaat ettiği performansı sunabilir mi? Bu sorunun cevabı, geleceğin enerji depolama yöntemleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

Bir süre önce, BetaVolt adında bir şirketin, 50 yıl sürecek bir "nükleer pil" geliştirdiği iddia edildi. Ancak, bu iddia gerçek mi?

Evet, gerçek. Ancak, bu sonsuza kadar şarj edilebilecek telefonlardan birini yakında satın alabilecek misiniz? Muhtemelen hayır, çünkü fizik kuralları buna izin vermiyor.

Peki, nasıl çalışıyor?

Nükleer bir pilde, güç kaynağı radyoaktif malzeme kullanır ve kaynak artık radyoaktif olmadığı sürece enerji üretmeye devam eder. Bu, klasik pillerdeki gibi bir kimyasal tepkimeye dayanmaz ve daha uzun süre dayanabilir.

Bu teknoloji aslında yeni değil. 1977'de fırlatılan Voyager 1 uzay sondasında bir nükleer pil bulunuyor ve hala bir miktar enerjisi olduğu biliniyor.

BetaVolt'un geliştirdiği yeni pil, betavoltaik üretim adı verilen farklı bir teknoloji kullanıyor. Termal enerji yerine, radyoaktif bir nikel izotopundan fırlatılan elektronları, beta parçacıkları olarak bilinenleri, bir elektrik devresi oluşturacak şekilde yakalar. Bu teknoloji, termoelektrik jeneratörlerin aksine elektronları yakalarak çalışır.

Ancak, önemli bir nokta şudur: Radyoaktif bozulma oranı sabit değildir ve zamanla azalır, bu yüzden pilin ömrü sınırlıdır.

WhatsApp çok işinize yarayacak bir özelliği test ediyor, Telegram tarih olabilir WhatsApp çok işinize yarayacak bir özelliği test ediyor, Telegram tarih olabilir

Sonuç olarak, bu iddialı pil teknolojileri gerçek olabilir, ancak günlük hayatta kullanılabilecekleri bir noktaya gelmek için daha fazla geliştirme ve araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.