2024 yılında kamuya ait sosyal tesisleri kullanmak isteyenlerin ödeyeceği asgari bedeller belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğ, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, döner sermayeli kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri, kamu bankaları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufunda bulunan eğitim, dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi gibi sosyal ve destek amaçlı tesislerden yararlanacaklardan alınacak yemek, konaklama ve diğer hizmet bedellerinin tespitinde usul ve esasları belirliyor.

Eğitim ve dinlenme tesislerinden yararlanacak kurum personeli, 2024 yılında tesisin özelliklerine göre kişi başına günlük 87, 111 ve 133 lira arasında değişen yemek ücreti ödeyecek. Konaklama bedeli ise aynı özelliklere göre 40 lira, 46 lira veya 51 lira olarak belirlendi. 1 Temmuz ila 15 Ağustos arasındaki yaz döneminde konaklama bedelleri 60 veya 67 lira olacak. Konutlarda bulunan buzdolabı ve televizyon gibi özellikler için günlük en az 22 lira, klima için ise günlük en az 32 lira ilave bedel alınacak. Misafirhanelerden yararlanacak kurum personeli, kişi başına her gece için en az 67 lira ödeyecek. İdareler, hizmetin özelliği, maliyeti ve standardın üzerinde olması gibi faktörleri dikkate alarak daha yüksek konaklama bedeli belirleyebilecek.

Kamu kurumlarına ait kreş ve çocuk bakımevlerine devlet memurları ve diğer kamu personelinin her çocuğu için aylık asgari 984 lira bakım ücreti ödeyecek. Bu ücret yetersiz kalırsa, kurumlar belirlenen ücretin üzerinde bedel belirleyebilecek.

Spor tesislerinden yararlananlar, spor alet ve malzemelerini kendileri temin ederse kişi başına en az 46 lira, tesisten temin edilirse en az 67 lira ödeyecek. Hamam, sauna ve kaplıcalardan bir saatlik yararlanma karşılığında da kişi başına en az 82 lira ücret alınacak.