İncirliova'da 30 yıldır körüklü çizme imalatı yapan İzzet Erkaç (51)," Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinin yanı sıra yurt dışına da bu çizmelerden gönderiyoruz" dedi.

Deveciler ve Yörüklerin daha çok giydiği ancak günümüzde siyasiler ve dizi oyuncularının tercih etmeye başladığı körüklü çizmeye ilgi arttı. Pandemi döneminde ara verilen deve güreşlerinin kasım ayı itibariyle yeniden başlamasıyla körüklü çizme siparişlerinde yoğunluk yaşanmaya başladı. Aydın'ın İncirliova ilçesinde 30 yıldır körüklü çizme üretimi yapan İzzet Erkaç, taleplere yetişmekte zorlandığını söyledi.

'DAVA GÜREŞLERİNİN TEKRAR YAPILACAK OLMASI BİZİ SEVİNDİRDİ'

Körüklü Çizme ustası İzzet Erkaç, devecilik kültürünün de bir parçası olan körüklü, efe çizmelerinin Kurtuluş Savaşı'nda Aydın'dan düşmana geçit vermeyen kahraman efelerin giymesiyle daha popüler bir hale geldiğini kaydetti. Körüklü çizmenin yörenin kültürüne zenginlik kattığını vurgulayan Erkaç, "Kasım ayında başlayan deve güreşleri nedeniyle en çok devecilerin tercih ettiği bu körüklü çizmeleri hazır hale getirdik. Geçen yıl pandemiden dolayı biraz azalma yaşandı. Ancak bu yıl çok talep var. Halen de talep geliyor. Neyse ki elimizde güreşlerin ertelendiği dönemden kalan biraz stoğumuz vardı. Deve güreşinin yapılacak olması öncelikle bizleri çok sevindirdi. Sadece bizler değil Türkiye genelinde devecilik kültürü sayesinde geçimini sağlayan yüzlerce esnaf binlerce kişi var. Körüklü çizme üreticisi olarak biz de bu çarkın bir parçasıyız. Elimizden geldiğince körüklü çizme taleplerini karşılamaya çalışacağız" dedi.

ÇİZMENİN HER KÖŞESİNİN BİR ANLAMI VAR

Tamamen keçi derisi ve kösele kullanarak el emeği ile ürettikleri 8 köşeli bir körüklü çizmenin yapımını 15 günde tamamladıklarını belirten Erkaç, "Körüklü çizmedeki 8 köşenin her birinin anlamı var. Köşeler, yiğitlik, mertlik, cömertlik, hoşgörü, vatanseverlik, misafirperverlik, alçak gönüllülük ve milliyetçilik anlamına geliyor. Bunlar ayrıca bir efe kültürünün kanunları gibidir. Efenin olmazsa olmazı karakteridir. Ayrıca çizmeler yolda yürürken ses çıkarma özelliğine sahiptir. Bununda anlamı dosta güven, düşmana korku salar. Esnektir ve sağa sola esneyerek kişiye heybet ve gösteriş verir" diye konuştu.

PEK ÇOK ÜNLÜ İSME KÖRÜKLÜ ÇİZME YAPTI

30 metrekarelik dükkanında ürettiği körüklü çizmelerden Yörükler ve devecilerin yanı dizi oyuncularına da yaptığını anlatan Erkaç, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinin yanı sıra yurt dışına da bu çizmelerden gönderiyoruz. Dünyanın her yerinde yaşayan Türkler olduğu için bu kültürü sevenlerden körüklü çizme talebi geliyor. Hatta yabancı uyruklu kişilerden sipariş aldığımız zamanlar bile oldu."

Erkaç, sipariş üzerine yaptıkları körüklü çizmeleri kalitesi ve özelliğine göre 1200 liradan başlayan fiyatlarla sattıklarını söyledi.