Tıp bilimindeki gelişmeler milyonlarca insanın hayatını kurtarmakla kalmıyor aynı zamanda yaşam koşullarımızın daha iyi hale gelmesini de sağlıyor.

Küçücük bir beyin implantı yıllardır görme engelli olan eski bir öğretmenin hayatına yeniden ışık oldu...

Sosyal medyada Genetik Mühendisi isimli hesabın Pudmed yayınına dayandırarak paylaştığı keşif şöyle gerçekleşti:

"Eski bir fen bilimleri öğretmeni olan Berna Gómez, 16 yıl önce görme yetisini kaybetmişti. Berna Gómez artık harfleri görebiliyor, nesnelerin köşelerini seçebiliyor ve hatta bir video oyunu bile oynadı. Bunu ise minik bir kamerası olan bir görme protezi ve küçük bir Beyin implantının birlikte kullanılmasıyla başardı.

ABD'li ve İspanyol araştırmacıların birlikte yürüttüğü projede Berna Gómez implantı 6 ay boyunca deneyimledi ve beyin aktivitesinde hiçbir bozulma yaşamadı. Çalışmanının The Journal of Clinical Investigation dergisinde yayınlanan sonuçlarına göre kadının sağlığında da hiçbir probleme rastlanmadı.

Bu çalışma bilim insanlarının görme yetisini kaybetmiş insanların beynine bilgiyi direkt yollayarak görmeyi sağlamaları konusunda yaptıkları yoğun çalışmaların ve uzun süreli hayallerinin gerçekleşmesi olarak yorumlandı.

Araştırmayı yürüten Miguel Hernández Üniversitesi'nden uzman Eduardo Fernández sonuçları "Bu sonuçlar çok heyecan verici çünkü bize hem güvenli hem de etkili sonuçlar verdi. Gelecekte görme kayıplarının bu tür aletler yardımıyla giderilmesinin önündeki yolu açmış olduk." diyerek değerlendirdi."

İşte o paylaşımlar:

Editör: Haber Merkezi