Haber Aydın’a Google News'te abone olun

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK gündemiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Öztrak'ın açıklamaları şöyle:

Hükümetin başı, bakanları, AK Parti’nin Grup Başkanvekilleri, “Temmuz ayında ekonomimiz uçacak, Almanya’sı, Fransa’sı, Amerika Birleşik Devletleri çatlayacak” diyorlardı. Temmuz’da gördük ki ekonomi değil ama… Fiyatlar uçtu… Hayat pahalılığı, TÜİK’in makyajlı verileriyle bile, rekor üstüne rekor kırdı. Yine Hazine Nakit Dengesi açıklandı. Temmuz’da Hazine’nin açıkları da uçtu. Rekorlar kırdı. Temmuz’da Hazine’nin nakit açığı uçtu. 67,9 milyar lirayla rekor kırdı. Faiz harcamaları hariç nakit açığı da uçtu. 46,2 milyar lira ile bir başka rekor kırdı.

Temmuz’da faiz harcamaları da uçtu. 21,7 milyar lirayla yine rekor kırdı. Erdoğan sözde faize karşıydı. Ama faiz lobileri en çok onun döneminde abat oldu. Hazine’nin sadece faiz değil, kur riski de bu dönemde şahlandı. Bugün Merkezi Yönetim Borç Stokunun, yüzde 58’i dövize endeksli.

Kayınpeder-damat bir oldular, ekonomide işlenmeyecek en büyük günahı da işlediler. Kendi milletinden bile dolarla, avroyla borç almaya başladılar. Bunların yerliliği, milliliği işte bu kadar. Hazine vergi gelirlerini dolarla toplamıyor. Ama iç Borç stokunun yüzde 25’i dövize endeksli. Aynı oran 2017’nin Eylül ayında sıfırdı.

Bir de bunun üstüne yerel seçimlerde, ekonomide sahte istikrar algısı yaratmak için Milletin 128 milyar dolarını buharlaştırdılar. İstikrarsızlığın daniskasını yarattılar. İstikrarın olmadığı ekonomide, kurdaki her oynama, durduk yere, Hazine dengelerini alt üst ediyor.

Finansal istikrarsızlığı daha da katmerli hale getiriyor. Şimdi beyefendi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na, Faiz indir sinyali verdim diyor. 12 Ağustos’ta faiz indirilmezse, Banka verdiğiniz sinyali almazsa ne yapacaksınız? Başkanı görevden alacak mısınız? Dünyanın en yüksek 7. faizini vereceksin, dünyanın en yüksek enflasyonlarından birine, milletimizi mahkûm edeceksin, dünyada parasını en hızlı pul eden ekonomi yönetimi olacaksın, sonra da finansı iyi yönetiriz diye, Boş boş caka satacaksın. Bu tabloya rağmen, bu kadar afra tafraya, bu kibre, bu kendini beğenmişle artık pes. Bu sözde finans üstadı hızını alamamış. Mülteci almaya, Ülkeyi yolgeçen hanına çevirmeye devam edeceklerini de söylemiş. Finanstan anladıkları sadece para tahsil etmek. Dışarıdan 3-5 milyar avro gelsin de, nasıl gelirse gelsin. Bunun için ülkemizin geleceğini çalmaktan. Milletimizi sırtından hançerlemekten çekinmiyorlar.