Haber Aydın’a Google News'te abone olun

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Öztrak ekonomi gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. 

Faik Öztrak'ın açıklamaları şöyle oldu:

5 Temmuz 2021 Değerli Basın Mensupları; Bugün Başbağlar Katliamı ’nın yıl dönümü. Başbağlar, toplumsal hafızamızda büyük bir acının adıdır. Bundan tam 28 yıl önce, Erzincan’ın Başbağlar köyünde, Bölücü terör örgütü, 33 yurttaşımızı katletti. Köyü ateşe verdi. O ateş, o gün bugündür, yüreklerimizi yakıp kavuruyor. Bölücü terör örgütünü bir kez daha lanetliyor, Yaşamını yitiren 33 yurttaşımızı rahmetle anıyoruz.

Erdoğan Şahsım Hükümeti, Temmuz’da, “Ekonomi şahlanacak” dedi. Şahlanan; Evlerimize gönderdikleri faturalar, Çarşı, pazardaki etiketler ve enflasyon oldu. Erdoğan şahsım hükümeti, Zam, zulüm oldu, Milletimizin üzerine yağıyor.

Temmuz ayına girerken, Önce yüzde 15 elektrik zammıyla çarpıldık. Sonra doğalgaz fiyatlarına yapılan, yüzde 12 ile yüzde 20’lik, Sözde “güncellemeyle” yandık. Yetmedi üzerine LPG’ye gelen yüzde 8’lik fiyat artışıyla, Ne yapacağımızı şaşırdık.

Aileler perişan, Esnaf perişan, Çiftçi perişan, Sanayici perişan. Sadece bu üç zammın, TÜİK’in makyajlı enflasyonuna doğrudan katkısı, 0,8 puan. Dolaylı etkileriyle birlikte ise 1,5 puan. Zamların zamanlamasındaki hinlik de cabası.

TÜİK’in makyajladığı enflasyona, Bir de zaman ayarı yaptılar. Zam yağmuru, Temmuz ayına kaydırılarak, 11 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine, Yılın ikinci yarısında verilecek aylık zammı törpülendi.

5,5 milyon memur ve memur emeklisinin, İlk altı ay için alacağı enflasyon farkı düşürüldü. Bu zamları, Temmuz ayına öteleyerek, Her bir memurun aylık 70 lirasını, Her bir memur emeklisinin de aylık 49 lirasını kestiler. Yılın ikinci yarısında, Sadece memur ve memur emeklisinin evine girecek, Toplam 2 milyar 63 milyon lira, Erdoğan Şahsım Hükümeti tarafından, İnce işçilikle gasbedildi. 

Anlaşılan millete “porsiyonları küçültün” diyen Saray, İşi şansa bırakmadı. Milletin porsiyonunu, Daha midesine girmeden küçülttü. Sarayın beslemeleri, yanaşmaları, Zencefilli Somonlu Suşileri, Kornişona Sarılı Dana Rozbifleri, Susamlı Levrek Simitlerini, Ejder Meyveli Smoothie eşliğinde, Rahat rahat götürsün diye…

Sarayda debdebe, şatafat ve israf sürsün diye… Milletin porsiyonlarına çöktüler. Bugün, Haziran enflasyonu açıklandı. TÜİK’in makyajlı rakamlarıyla, Tüketici enflasyonu yüzde 1,94 oldu. Yılın ilk altı ayında, TÜİK ’e göre enflasyon yüzde 8,45 oldu.

Bağımsız iktisatçılardan oluşan, Enflasyon Araştırma Grubuna göreyse 6 aylık enflasyon yüzde 19,16. Arada iki kattan fazla fark var.

Diğer taraftan TÜİK’e göre yıllık enflasyon, 2019 Mayıs ayından bu yana, en yüksek seviyesine çıktı. Şahlanan ekonomi değil enflasyon oldu. Son bir yılda: Benzinli otomobil fiyatı yüzde 107. Televizyon yüzde 100. Bulaşık makinesi yüzde 74 zam gördü. Gençlerin yuva kurması, Milletin araba alması artık hayal oldu. Erdoğan Şahsım Hükümeti, Mutfakların bereketini kaçırdı. Millet ne yapacağını şaşırdı.

Bayram geliyor. Küçük baş kurbanlık 1.500 TL, büyük baş payı 2.000 TL olmuş. Emekli bayram ikramiyesini bekliyor. Bu sefer emekliyi enflasyona ezdirmeyin. 2.000 TL verin de emekli de kurban kessin aileleriyle bayramda bir kap et yemeği yesin. Ama enflasyon fırtınasında, Turpun büyüğü heybede duruyor. Haziran’da üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark, 25 puanla, Tüm zamanların rekorunu kırdı. Çekirdek enflasyon göstergeleri de, Tüketici enflasyonun üzerinde kalmaya devam ediyor.

Enflasyonun daha da azacağının işaretlerini veriyor. Enflasyon dünyanın en acımasız vergisidir. En çok da fakirin, fukaranın satın alma gücünü, Aç fare misali gizlice tüketir. Usta Şairimiz Can Yücel ne güzel demiş; “Ekmeğe zam Tuza zam, Doğru söyleyene dam.” Erdoğan Şahsım Hükümeti, Genel Başkanımızı, Doğruları söyledi, Milletin hakkını, hukukunu savundu, Zulme karşı sessiz kalmadı diye, Damda 4 yıl yatırmakla tehdit ediyor.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi’yiz. “Hak, hukuk, adalet” diyerek, Tehdit ettiğin Genel Başkanımız Adalet yürüyüşünü yapan, Dünya demokrasi tarihine geçen kişidir. Biz demirden korksak trene binmeyiz. Bizler zulmü alkışlayan, Zalimi seven olmayız. Biz biliriz ki; “Haksızlık karşısında susan, Dilsiz şeytandır.” Zam zulmüne sessiz kalamayız.

Adıyamanlı tütün üreticisi feryat ediyor. Sarmalık tütün üretenler, hapis cezasıyla karşı karşıya.

Biz geçtiğimiz haftalarda, CHP Ekonomi Masası olarak, Malatya ve Adıyaman’daydık. Yüzbinlerce aile bu işten geçiniyor. Hükümet, kendi kusurunun faturasını, Şimdi üreticiye kesiyor.

Üreticinin kooperatifleşmesini sağlayacak düzenlemeleri, Zamanında yapmayan sizsiniz. Şimdi üreticinin deposundaki 2020 ürününün, Ve daha yeni ekilen 2021 mahsulünün, elde kalma riski var. Yapılması gereken bellidir. Tütün ticaretine ilişkin hapis cezasının yürürlük tarihi, En azından bir yıl süreyle erteleyin.

Üreticinin kooperatifleşmesi için gereken zamanı tanıyın. Anlaşılan siz bu işi yapamayacaksınız. İktidara geldiğimizde, bu zulme de biz son vereceğiz. Çiftçilerimizin derdine derman biz olacağız. Değerli Basın Mensupları; “Kanunların bittiği yerde, zulüm başlar…”

Erdoğan Şahsım Hükümeti yönetiminde, Türkiye ne yazık ki, Bıraktık hukuk devleti olmayı, Artık kanun devleti bile olmaktan uzaklaştı… Cumhur İttifakı kavgalı ev olmuş. Kendi evlatlarını yiyor. Ordu’da Büyük Birlik Partisi Kadın Kolları Başkanı; “Şu anki durumda herkes tek partili olmak zorunda… AK Parti Genel Başkanından korktukları kadar, Allah’tan korkmuyor bu insanlar. Bunu hepimiz görüyoruz. Din, kitap, Allah’ın emirleri yok sayıldı.

AK Parti Genel Başkanının dedikleri yapılmaya başlandı. AK Parti Genel Başkanı bugün Recep Tayyip Erdoğan’dır. Yarın Ahmet, Mehmet’tir. Hiç önemli değil. Ama bir siyasi parti genel başkanıdır. Bu kadar korku niye kardeşim?" diye isyan edince, Polis kapıya dayandı. Ters kelepçeyle gözaltına aldı. Yapılan ayıptır, günahtır.

Bu ülkede doğru söyleyen dokuz köyden kovuluyor. Ama hırsızlar, Dolandırıcılar, Rüşvetçiler için, Türkiye’den daha güvenli liman yok. Yurtdışında yakalanan, Ya da sıfırı tüketen her suçlu Türkiye’ye dönmek istiyor. Bu ülkede mali suçlar, suçtan sayılmıyor. Mali suçlular, suçludan sayılmıyor.

19 yılda 6 kez Varlık Barışı çıkardılar. Şimdi mevcut düzenlemeyi 6 ay daha uzattılar. Türkiye’yi, dünyanın en büyük, Kara para aklama makinesine çevirdiler. En son Almanya’da, Bir kara para soruşturmasında, Türkiye’nin adı geçiyor. Hollanda’daki uyuşturucu ticaretinden, Ve kaçak tütünden elde edilen gelirlerin aklandığı, Bu çerçevede 1 milyar 600 milyon Avro değerindeki altının, Türkiye’ye sokulduğu iddia ediliyor. Bu doğruysa korkunç bir rezalet…

BDDK, 21 Tasarruf Finansman Şirketinin faaliyetine son verdi. Bu şirketler pıtrak gibi büyürken ses etmeyenler, Şimdi “Kimseyi mağdur etmeyeceklermiş.” Yani pamuk eller cebe. Vergi mükellefleri bir kez daha nöbete… Çiftlik Bank tezgâhının mucidi, Binlerce kişiyi dolandıran Tosuncuk, Yurtdışında paralar suyunu çekince, Türkiye’ye döndü. Dönerken de, Brezilya’dan Türkiye’ye uçak biletini bile, Türk vergi mükelleflerine ödetti. Umarız en azından uçak parasını devlet kendisinden geri alabilir.

Kara para aklama suçundan hem ABD’de, Hem de Türkiye’de yargılanan Sezgin Baran Korkmaz, “Beni Türk hâkimlerine emanet edin” diyor. Nasıl demesin? Amerika’da 225 yılla yargılanan bu şahıs; Türkiye’de aynı suçtan en fazla 7,5 yılla yargılanıyor.

Adamını da bulursa, ki bulur, hiç hapis yatmayacak. Bakanlara elbise askılarında, Çikolata kutularında rüşvet dağıtan Reza Zarrab, Türkiye’de hapis yattı mı? Hayır. Onun yerine, Rüşvetçiye, Bakanlar eliyle ödül veren, Televizyonda program yaptıran, Rüşvet paralarına faiz ödeyen ilk hükümet olarak, Dünya tarihine geçtiler.

Şerefli Türk askerinin başına çuval geçirildiğinde, ABD’ye verilmeyen nota, Bu rüşvetçi için bir değil, Tam iki kez verildi. Erdoğan Şahsım Hükümetinde skandallar bir değil, on değil… Önceki Ticaret Bakanı, Kendi bakanlığına kendi şirketinden mal sattı. Yaptığını itiraf etti.

Ama hala hakkında bir soruşturma yok. Bu ülkenin İçişleri Bakanı, “Mafyadan 10 bin dolar alan siyasetçi olduğunu söyledi.” Rüşveti veren mafya lideri de, “10 bin dolar değil, çanta çanta para verdim” dedi. Çantayla para verdiği siyasetçinin ismini de itiraf etti. Ama bu ülkenin ne yargısı gık çıkardı, Ne AK Parti gık çıkardı, Ne de Erdoğan gık çıkardı. Ama kurdukları rant ve sefahat düzenini sürdürmek için, Kutsal değerleri istismar ederken, Sesleri pek bir gür çıkıyor.

“Esenyurt’u kaybedersek, Kudüs’ü kaybederiz. Mekke’yi kaybederiz. İslam’ı kaybederiz” diye nutuklar atanların, Asıl kaybettikleri ar ve hayâ imiş. Partimize etmedik hakaret bırakmayan, On parmaklarıyla kara çalmaya kalkanların, Yüzleri de yürekleri de kapkaraymış.

Şimdi ortaya saçılan bu kadar rezaletten sonra, Erdoğan, kendi atadığı İçişleri Bakanını, Sarayındaki toplantılara davet etmiyormuş. Beraber resim vermek istemiyormuş. İçişleri Bakanı, “Ben dünyanın en kötü adamıyım değil mi” diyerek, Basın mensuplarının önünde kendini acındırıyor. Erdoğan da anlaşılan, “Küstüm, konuşmuyorum” diyerek, Bu işten sıyrılırım zannediyor. Oysa ne demişti suç örgütünün başı; “Biz hepimiz aileyiz, her suçta beraberiz." Ortalığa dökülen tüm bu rezaletlerde, Müteselsilsen sorumluluk vardır.

Yine insanlarımızın sağlığını yakından ilgilendiren, Aşılamadaki gecikmelerde de, Bir sorumlu ortada yok. Toplumsal bağışıklık kazanmak için Nüfusun yüzde 65 ila 70’inin aşılanması gerekiyor. Dünyada kabul edilen oran bu… Türkiye’de ise dün itibariyle, Birinci doz aşı olan vatandaşlarımızın sayısı 35,6 milyon kişi. İki doz aşı uygulanan vatandaşlarımızın sayısı ise Sadece 15,6 milyon kişi. Yani nüfusun ancak yüzde 19’una, İki doz aşı yapılabildi. Bunların önemli bir kısmı da Çin aşısı.

Sağlık Bakanı işin başında, Çin aşısını güvenilir aşı ilan etti. Alman aşısını karaladı. “Orta ve uzun vadede etkisi, ne olur bilmiyoruz” dedi. Aşıda çeşitlenme olmadı. Çin aşılarının tedarikinde sıkıntılar başlayınca, Biontech aşısına yöneldiler. Şansları yaver gitti. Bir Avrupa ülkesinin vazgeçtiği aşıları alabildiler. Şimdi iki Sinovac yaptırana, Bir de Biontech vuruyorlar. Yapılan doğru mu? Doğru. Erdoğan Şahsım Hükümeti, Salgının başında, Çin aşısı için neden bu kadar ısrarcı olduğunu, Neden yeterince kaynak çeşitlendirmesini yapmadığını, Aşılamada altı ayın neden kaybedildiğini, Milletimize açıklamak zorundadır. Ama bunun yerine millete yalan rüzgarı senaryoları anlatıyorlar. Erdoğan önce, “İngiltere’de aşı 100 sterlin” dedi. Sonra tarifeyi değiştirdi, 50 sterline düşürdü. “Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri dahi Bu aşıları ücretle yapıyorlar” dedi. Aşı için 100 Avro ücret alındığını ileri sürdü. Erdoğan’ın açıklamalarını Bu ülkelerin yayın kuruluşları, Resmi sağlık kurumları ardı ardına yalanlıyor. Kendilerini cümle aleme rezil ediyorlar. Ülkemizi dışarıya da mahçup ediyorlar. Avrupa’da bırakın aşı için para vermeyi, Burnumuzun dibindeki küçücük Yunanistan, 26 yaş altındaki gençleri aşıya teşvik etmek için, 150 Avro cep harçlığı veriyor.

Hata, bir kez yapılırsa hatadır. Tekrarlanırsa tercih olur. Yoksa Erdoğan şimdi de aşıdan, Para almaya mı hazırlanıyor? Bunun yolunu mu yapıyor. Erdoğan, damadının dediği gibi, “Aya dört şeritli yol yapacağım desem, İnanacaklar var” zannediyor. Yalandan medet umuyor. Yalancı çoban hikâyesini hiç aklına getirmiyor. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Yalanla kurulan her şey, Zamanla yıkılmaya mahkûmdur. Milletin, Erdoğan Şahsım Hükümetine güveni kalmamıştır. Ve bu toprakların insanı şuna iman etmiştir: Zulüm ile abat olanın, Akıbeti de berbat olur. Mazlumun ahı, indirir Şahı. Milletimiz herkesin ne yaptığını görüyor. Notunu veriyor. Erdoğan’a tasdiknamesini vermek için Sandığı büyük bir sabırsızlıkla bekliyor.

AYRINTILAR GELİYOR....