Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı’nda Cumhur İttifakı’nın İsrail’e gösterdiği, Çin’e gösteremediği tepki gündem oldu. Büyükşehir Meclisi’nde Millet İttifakı üyeleri İsrail’in Filistin’de yaptığı katliamı kınadı. Millet İttifakı üyelerinin ortak açıklamasının ardından söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Arı da bir konuşma yaparak İsrail’i kınadı.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da her iki gruba teşekkür etti. Ardından Millet İttifakı üyeleri bu kez de Çin’in Uygur Türklerine yönelik işkence ve zulmü kınayan bir açıklama yaptı. Millet İttifakı üyelerinin açıklamasının ardından gözler Cumhur İttifakı’na çevrildi. Ancak İsrail’i kınayan Cumhur İttifakı üyeleri Çin’e sessiz kalmayı tercih etti.

Akşener ve Bakan Koca arasında gerginlik yaşanmıştı

Bilindiği gibi; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Çin aşılarının teslimatında yaşanan gecikmeden muhalefetin Çin aleyhtarı politikalarını sorumlu tutmuştu. Bakan Koca’nın açıklamalarının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de şu ifadeleri kullanmıştı:

‘‘Bugün Sayın Koca'nın da bir açıklaması oldu. Çok üstüme alındım. Müslüman Uygur Türkleri'ne soykırımın hası orada yapılıyor. Kadınların kocalarını alıyorlar, kereste gibi Çinli adamlar konuluyor evlere. Kamplar var. Köle gibi çalıştırılıyor insanlar. Bu arkadaşların hassasiyetle üzerinde durdukları şey de Müslümanlıktır. Sayın Koca'ya yazıklar olsun ki, Çin ile aramızdaki hassas konuları kaşıyarak, yani Uygurlar, Müslüman Türk kadınlar, Müslüman Uygur kardeşlerimiz tecavüze uğruyor, soykırıma uğruyor demek aramızdaki hassas konuları kaşımakmış. Biz sadece ‘Çin’den gelecekti’ diye sormuyoruz. ‘BioNTech alın’ dedik, ‘Rusya’dan alın’ dedik. Uygurlarla ilgili bütün hassasiyetlerimizi her saniye koymaya devam edeceğiz”