Çin'den ithal edilen ve "Meksika biber hapı" olarak bilinen ve oldukça zehirli bir "sibutramin" molekülü içeren ürün, internet üzerinden satılmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda üç vatandaşın ölümüne neden olduğu gerekçesiyle satışı yasaklanan ve el konulan "Meksika biber hapları" olarak bilinen zayıflama hapları internet üzerinden pazarlanmaya devam ediyor. Eczanelerin raflarında orijinal adı "La Jiao Shou Shen" olan haplar bulunmamakla birlikte internetteki birçok sitede bu ürün zayıflama hapı adı altında satılmaya devam etmektedir.

Sibutramin içeren ürünü "Orijinal Meksika Biber Hapı" başlığı altında pazarlamaya çalışan bir internet sitesinde vatandaşlara yönelik olan biber hapı ile spor ve diyet yapmadan açlık hissetmeden kilo vermek mümkün. Sitemiz üzerinden satın alacağınız Meksika biber hapları% 100 orjinal ürün garantilidir ”.

Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberine göre internet sitesinde ürünün bir kutusunun 119, iki kutusunun 209 TL olduğu ve kargo ücreti ödemeden alınabileceği belirtiliyor. Bazı tanınmış online alışveriş sitelerinde söz konusu ürün 60-100 lira arasında değişen fiyatlarla satılmaya devam ediyor.

"ÖLÜMLERE DAVET"

Bitkisel ve hayvansal bazlı gıda takviyeleri ile vitamin ve mineral içeren ürünlerin bilinçsiz kullanımının hafiften çok şiddetliye kadar tüm yaş gruplarını olumsuz etkilediğini belirten İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, vitamin, mineral olduğunu belirtti. ve gıda takviyeleri sadece eczanelerde satılmalıdır.

“Market ve internet ortamında, kötü saklama koşullarına maruz kalmış, yasaklı ürünlerle tağşiş edilmiş, sahte ürünler cirit atıyor. Vatandaşlarımızın sağlığını hiçe sayan, hastalıklara ve ölümlere davetiye çıkaran bu duruma artık dur denilmeli. Eczane dışında satılan ürünler ile ilgili olarak kontrol edilmesi mümkün olmayan durumlar var. Eczane dışındaki satış noktalarından rastgele temin edilen ürünlerde gerçekleştirilen analizlerde; sildenafil, tadalafil, vardenafil, sibutramin, desmetil, sibutramin gibi ilaç etken maddeleri ile tağşiş edilmiş ürünler saptanmıştır. Ne yazık ki bu şekilde tağşiş edilmiş ürünlerin kullanımına bağlı ölümler kayıtlara geçti. Doğal zayıflama ürünü diye satılan bazı haplara subutrimin etken maddesi konuluyor. Ayrıca birçok doğal gıda diye satılan ürünün etken maddesi Çin ve Hindistan’dan geliyor. Bu ülkelerde yeterli denetim ve sertifikalandırma yok. Vatandaşların, ‘Doğal olduğu için zararsız’, ‘İlaç kullanacağıma takviye kullanırım’, ‘Bu dönemde bağışıklık sistemim ne kadar güçlü olursa o kadar iyi’, ‘Bitkisel, o yüzden yan etkisi yoktur’ anlayışıyla sağlık danışmanlığı olmadan, eczane dışından alıp kullanmaya başladığı takviyeler büyük risk taşıyor.”

"HAP İÇEREK KİLO VERİLEMEZ"

Obezite ve metabolik cerrahi uzmanı Prof.Dr.Halil Coşkun ise biber haplarının içeriğinin ve etken maddesinin tam olarak bilinmediği uyarısında bulunarak şu bilgileri verdi:

“Hiç kimsenin hap alarak kilo vermesi mümkün değil. "Diyet yapmadan ve spor yapmadan olmaz" dedi.

Pandemi nedeniyle online satışların arttığını ancak denetimde sorunlar olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Coşkun,

“Yaz döneminin de gelmesiyle internette gıda takviye ürünleri ile zayıflama haplarının reklamlarını sıkça görmeye başladık. Pazarlanan ürünlere ait üretici firmanın bilgi veya adresleri afaki olabildiği gibi, içeriğindeki etken maddeler de net olarak bilinmiyor. Eczacılar Birliği, bilmediğimiz ürünlerin online veya aktarlardan alınmaması gerektiğine dikkat çekerek doğru ve sorumlu bir davranış gösteriyor. Meksika biber hapı veya diğer reklamı yapılan bir takım ürünleri kullanarak kilo verip başarıya ulaşmış örnek yok. Yalan kurgu üzerinden insanları hem sağlıklarından hem de paralarından ediyorlar.”