İş dünyası ve vergi mükelleflerinin beklediği borçların yeniden yapılandırılması ile vergi matrahının yeniden düzenlenmesi ve vergi artışlarını içeren kanun önerisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti'nin sunduğu 15 maddelik yasa önerisi milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor.

Borçlar yapılandırılıyor

Borçların yeniden yapılandırılmasına ek olarak, kanun teklifinde vergi matrahı ve vergi artışı, nakit ortaklarının cari hesap düzeltmeleri, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, hisse senedi düzeltme beyannamesi, ticari varlıklara kayıtlı gayrimenkullerin kayıtlı değerlerinin artırılması gibi birçok düzenleme bulunmaktadır.

30 Nisan 2021 tarihinden önce kesinleşmiş borçlar yeniden yapılandırma kapsamına alındı. Başvurular 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilir.

Sabah'tan Eda Işık'ın haberine göre alacakların gecikme faizi silinecek, bunun yerine faiz YI-UFE katsayısı ile hesaplanacak ve borçluya 6, 9, 12 ve 18'de teklif edilecek taksitle, iki ayda bir ödeme. İlk taksit ödemeleri 2021 Eylül ayı sonuna kadar yapılacaktır.

İlk 2 taksit ödendikten sonra bir takvim yılında 2 taksit ödememe yani taksitlerin üstesinden gelme hakkına sahipsiniz, bu durumda konfigürasyon bozulmayacaktır. Ancak zamanında ödenmeyen 2 taksit, son taksiti takip eden ayda gecikme faizi ile birlikte ödenecektir.

Aksi takdirde yeniden yapılanma ihlal edilmiş sayılacak ve ödenen tutarlar yeniden yapılandırma öncesi borç tutarından düşülecektir. Yeniden yapılanmadan daha önce yararlanan ancak taksitlerini ödemeyenler de yeniden yapılanmadan borçlarının yüzde 10'unu ödemeleri şartıyla yeniden yapılanmadan yararlanabilecekler.

Teklif ile işletmenin muhasebe kayıtlarında yer almayan emtia, makine ve teçhizat yani kayıtsız mal, makine ve teçhizat, demirbaşlar iş kayıtlarına alınacaktır.

Bunların stok affı kapsamında kayıtlara alınabilmesi için KDV ödenmesi gerekecek. Bu şekilde kayıtlara intikal ettirilecek; makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtia genel orana yani yüzde 18 tabi ise, bunların rayiç bedeli üzerinden yüzde 10 oranı; indirimli orana yüzde 1, 8'e tabi ise, bunların rayiç bedeli üzerinden tabi oldukları oranın yarısı esas alınmak suretiyle KDV hesaplanacak.

NAKİT ÖDEMELERİNE BÜYÜK İNDİRİM

Peşin ödemeyi tercih eden borçlular da hesaplanan ÜFE tutarından yüzde 90 indirim alacak. Borçlarını ilk 2 taksit ödeme döneminde tamamen ödeyen borçlulara ÜFE'de yüzde 50 indirim verilecek. Teklifte süresi dolmamış veya dava aşamasında olan kamu alacakları da yapılandırılacak.

Vergi matrahı ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, yönetmeliğin yayım tarihinden önce başlayan ancak tamamlanmayan vergi inceleme, tahakkuk, tahakkuk ve tahakkuk işlemlerine devam edilecektir. Mükellefler, bu işlemler neticesinde düzenlenen ve kanunun yayımı tarihinden sonra tebliğ edilen tebligatlar üzerine 30 gün içinde bu madde hükümlerinden yararlanmak için vergi dairelerine başvurabileceklerdir.

Bu durumda, alınan verginin yüzde 50'si ve bu tutar üzerinden hesaplanan gecikme faizi yerine, kanunun yayımı tarihine kadar hesaplanacak Y-ÜFE tutarı ve vade tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizi tutarı Kanunun yayımı tarihinden sonraki dava süresinin, asıl verginin kalan yüzde 50'si ve bu vergilere uygulanan gecikme faizi ile tüm cezaların asıl vergiye dayalı tahsil edilmesinden feragat edilecektir.

FETÖ İÇİN ETKİSİ YOK

Defter, kayıt ve belgeleri imha edenler, kitapları imha edip yerine başka yapraklar koyanlar veya yerlerine herhangi bir yaprak koymayanlar veya belgelerin asıllarını veya kopyalarını tamamen veya kısmen taklit edenler veya bu eylemler nedeniyle ve terör suçlarından hüküm giymiş olanlar ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik'e karşı, Kurul tarafından milli güvenliğe aykırı hareket ettiği belirlenen FETÖ gibi yapılara üye veya bunlara bağlı olanlar incelemeye devam etmektedir. Devlet, vergi zamlarından ve vergi artışlarından yararlanamayacak.