Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Tam kapanmanın sona ermesi ve kademeli normalleşme geçilmesinin ardından Prof. Dr. Kayıhan Pala, salgının bugünkü seyrine ilişkin açıklamalarda bulundu.

BirGün'den İsmail Arı'ya konuşan Pala, ''Gerçek anlamda bir tam kapanma yaşayabilsek ve aşılama oranımızı arttırabilmiş olsaydık bugün yaşadığımız tablo çok daha farklı olacaktı'' ifadelerini kullandı. 

''450 BİNİN ÜZERİNDE TEST YAPMAMIZ GEREKİR''

Ülkede 450 binin üzerinde test yapılması gerektiğini belirten Pala, '' Türkiye’yi sığınmacılarla birlikte kabaca 90 milyon olarak kabul ederseniz bu durumda bizim her gün vakaların ne durumda olduğunu anlayabilmemiz için 450 binin üzerinde test yapmamız gerekir. Oysa Türkiye’de hiçbir zaman bu rakamlara yaklaşamadık'' diye konuştu.

''VAKA SAYILARININ BİN 200'LÜ SAYILARA DÜŞMESİ GEREK''

Salgını kontrol altına almak için günlük vaka sayılarının bin 200’lere kadar düşmesi gerektiğini vurgulayan Pala, AKP’nin kapattığı altı bin sağlık ocağında altı bin filyasyon ekibi bulunduğunu ve sağlık ocaklarının kapatılmasıyla bu filyasyon ekiplerinin dağıtıldığını hatırlattı.

Pala, “Sağlık ocaklarındaki filyasyon ekipleri zaten rutin olarak bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmenin eğitimini almış sağlık çalışanlarıydı. Koronavirüs salgınıyla birlikte bu işle hiçbir alakası ve eğitimi olmayan insanları bir araya getirerek filyasyon ekipleri kurdular” dedi.